Reclamen una «resposta ferma» de l'Ajuntament de Tortosa i la Generalitat per retirar el monument franquista

El Contenciós Administratiu de Tarragona ha suspès les obres fins que es resolguin les mesures cautelars sol·licitades pel COREMBE

Justícia havia d'iniciar les obres de retirada del monument el 18 de juliol.
Justícia havia d'iniciar les obres de retirada del monument el 18 de juliol. | S.B.
Aguaita.cat
01 de juliol del 2021
Actualitzat a la 13:05h
ACTUALITZACIÓ 12:43 - La Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa demana "una resposta ferma" 

Amb la confirmació per part de la consellera de Justícia de la suspensió temporal de les obres prèvies a la retirada del monument franquista de Tortosa, la Comissió per la retirada dels símbols franquistes ha demanat que tant la Generalitat com l'Ajuntament de Tortosa "responguin amb celeritat" als requeriments de la jutgessa per tal que es puguin aixecar les mesures cautelaríssimes. "Esperem una resposta ferma des de la Conselleria de Justícia i de l'Ajuntament de Tortosa. La retirada del monument franquista es du a terme d'acord l'aplicació de la Llei de la Memòria Històrica de 2007", reblaven.

Des de la Comissió recordaven que el monument forma part del Catàleg de símbols franquistes que va elaborar l'Ajuntament de Tortosa, juntament amb la Generalitat, en compliment de la sentència del Jutjat Contenciós Administratiu núm. 2 de Tarragona, arran de la denúncia feta per l'advocat Eduardo Arranz l'any 2016. El novembre del 2020, el monòlit va ser descatalogat del Catàleg d'edificis i conjunts urbans i rurals de caràcter històric, artístic i ambiental de la ciutat de Tortosa, pel qual, apuntaven, ja no es considera Bé Integrant del Patrimoni Cultural Català. D'esta manera, el monument franquista no estaria inclòs en les categories de protecció del patrimoni com la de béns culturals d'interès nacional (BCIN); béns catalogats o béns culturals d'interès local (BCIL), i la resta de béns integrats en l'ampli concepte de patrimoni cultural definit per la llei.

"Lamentem tots els entrebancs que ens hem anat trobant per fer possible la retirada del monument franquista més gran de Catalunya. Entrebancs fins ara polítics, i ara judicials", detallaven des de la Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa, afegint que "no ens sorprèn que un sistema judicial que no ha fet mai net del franquisme sigui qui ara intenta aturar la retirada del monument feixista". El col·lectiu, que afirmava que seguiran treballant per la retirada del monument, així com en la memòria històrica de la ciutat, emplaçava a la ciutadania, als sindicats i als partits polítics a mantenir-se actius per fer possible la retirada del monòlit.

ACTUALITZACIÓ 11:45 - Ciuró manté la data

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, creu que la paralització judicial mentre no es resolguin les cautelars tampoc alterarà els plans del seu Departament. "Vull pensar que d'aquí al 18 de juliol es pot desencallar i que per part de la jutgessa no hi haurà dubte a donar llum verda per treure-ho perquè és un monument feixista que honora una banda, els que van guanyar la guerra, i d'acord amb el que s'havia dit s'hauria de retirar de l'Ebre", ha assegurat Ciuró en declaracions a Ser Catalunya.

Al marge del recurs contra la llicència d'obres, el Corembe també ha recorregut judicialment la licitació i adjudicació de les actuacions de retirada a càrrec de l'empresa pública CIRE (Centre d'Iniciatives per a la Reinserció). Segons argumenten, la societat no té entre les seves funcions concórrer en este projecte, sobre el paper, destinant persones recluses a treballar en les tasques de retirada.

ACTUALITZACIÓ 11:30 - Mesures cautelaríssimes

Aprofitant el baix cabal del riu, un vehicle de la Generalitat i una màquina van començar a moure terra a la platja fluvial de Ferreries, este dilluns, el que van posar en alerta el Corembe. Tres dies abans, divendres passat, la consellera Ciuró havia declarat públicament la voluntat del seu Departament d'avançar l'inici de les actuacions, que havien de començar pels volts del 18 de juliol. En el moment d'anunciar-se la data, l'entitat ja havia sol·licitat mesures cautelars, encara pendents de resolució.Així, assumint que l'execució de les actuacions podria esdevenir irreversible en el cas que una sentència judicial els donés finalment la raó, el Corembe va decidir tornar a traslladar al jutge la necessitat d'aplicar noves mesures, en aquest cas cautelaríssimes. És a dir, aturar qualsevol actuació fins que no acabi de decidir sobre les mesures cautelars sol·licitades anteriorment, independentment sobre el debat jurídic de fons del recurs contra la llicència d'obres municipal.

"Si comences obres, això és ja irrecuperable. O si el jutjat és garantista, fins que no hi hagi una resolució definitiva, s'atura tot", interpreta el portaveu de l'entitat Joan Otero. La resolució judicial va ser adoptada i es va començar a notificar el mateix dilluns. L'Ajuntament de Tortosa la va rebre dimarts a primera hora. Ara, totes les parts disposen d'un termini de cinc dies per presentar al·legacions. "El termini serà breu i veurem que es decideix els pròxims dies", ha apuntat el portaveu, tot apel·lant a la "prudència" i a la necessitat d'actuar "partit a partit" a l'espera de les pròximes resolucions judicials.

Des d'un punt de vista més polític, el Corembe ha deplorat l'actuació del Govern, a qui retreu haver avançat l'inici de les obres per motivacions polítiques i mediàtiques. "És un tema que toca molta fibra, que dona molt de suc i, possiblement, han anat més al soroll que als fets en sí. Estes coses s'han de fer amb prudència, bé i no per un tema polític. Recordem que hi ha una consulta popular del 2016 a Tortosa –en la qual va participar menys d'un 30% del cens convocat, guanyant l'opció de la reinterpretació amb dos terceres parts dels vots- que és el que és. És el que a nosaltres ens sap greu", ha reblat Otero.

Aturen la retirada del monument franquista de Tortosa

El jutjat contenciós administratiu número 2 de Tarragona ha aturat les obres de retirada del monument franquista de Tortosa. Segons explicaven a Ràdio Ebre este matí, les obres s'han suspès fins que no es resolguin les mesures cautelars que el Col·lectiu per la reinterpretació del monument de la Batalla de l'Ebre (COREMBE) va presentar contra la retirada del monòlit, prevista per al 18 de juliol.

Des del COREMBE van presentar un recurs contra la llicència d'obres que l'Ajuntament de Tortosa ha donat a la Generalitat i denunciaven que els treballs per a la retirada s'havien iniciat esta setmana a la vora de l'Ebre, ja que dilluns unes màquines preparaven la platja fluvial per instal·lar la grua que ha de desmantellar el monòlit. L'entitat va reclamar mesures cautelaríssimes arran de les declaracions de la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, anunciant un possible avançament de les obres.

El jutge va fer efectiva la paralització de forma imminent mentre no resol, durant els pròxims dies, les mesures cautelars demanades en el moment de recórrer la llicència.