Partidaris de reinterpretar el monument franquista de Tortosa recullen firmes per portar al ple

El col·lectiu Corembe demana a Justícia que destine a reinterpretar el monòlit els recursos per al desmantellament

per Aguaita.cat , Tortosa, 27 d'abril de 2021 a les 20:18 |
Primer pla de l'àguila que sobresurt del monument franquista de Tortosa | Sofia Cabanes
Després de recórrer la llicència d'obres municipal i presentar un contenciós administratiu contra la Generalitat per la licitació del desmantellament del monument franquista de Tortosa, el col·lectiu que en defensa la seva reinterpretació recollirà signatures per reobrir el debat al ple municipal. Els representants del Col·lectiu per la Reinterpretació del Monument a la Batalla de l'Ebre de Tortosa (Corembe) han anunciat una campanya per frenar la retirada del monòlit dedicat als "caiguts" del bàndol franquista en la batalla de l'Ebre perquè puga ser de nou catalogat pel seu valor "artístic" i convertit en un símbol de la "pau" i la "reconciliació" amb projecció "internacional".

L'objectiu del Corembe és arribar al mínim de 400 firmes exigit perquè la iniciativa popular puga ser debatuda al ple ordinari del mes de juny. Els partidaris de mantenir el monòlit d'exaltació feixista reinterpretat admeten que s'han quedat "abandonats" defensant esta sortida després de l'acord entre la Generalitat i el govern espanyol per fer efectiva la retirada i donar compliment, finalment, a la Llei de Memòria Històrica. Amb les adhesions, que podran ser individuals o d'entitats, reclamen que es respecte"la voluntat expressada majoritàriament pels tortosins" de "reinterpretar, mantenir i contextualitzar" el monument.


Retreuen als grups municipals en general que no hagin tingut en compte el resultat de la consultat de 2016, en la qual es va imposar l'opció de reinterpretar amb un 68% dels vots però amb una participació que no va arribar al 30%. "A la immensa majoria de tortosins ens han reduït a instruments i després a enemics. No som de cap bàndol i hem estat apartats. S'ha tingut més en compte qui s'ha oposat a les decisions democràtiques", ha retret el portaveu del col·lectiu, Joan Otero.

Ara, volen que el ple debati la petició de que es paralitze "qualsevol procediment de desmantellament" i que l'Ajuntament sol·licite al Departament de Justícia traslladar la partida pressupostària de l'enderroc a la seva reinterpretació "des del convenciment que el monument és i forma part del patrimoni artístic de la ciutat". Proposen que el monòlit siga catalogat, novament, com ho havia estat des de 2006 per aquest suposat valor artístic i patrimonial.


Novament, els representants del Corembe –entre els quals figuren també exregidores del PSC, com Consol Cordero, o d'ICV, com Cinta Galiana- han repescat els arguments ja desplegats durant la seua presentació per defensar la seua preservació. Des del valor "patrimonial" i "històric", com a peça per construir un "relat de la història passada", passant pel seu caràcter "monumental", com una peça insòlita al mig d'un riu, fins el valor "artístic incalculable" o la seua capacitat d'atracció turística en el marc de rutes sobre la batalla de l'Ebre. "Uns valors que si l'enderroquem els perdrem", ha subratllat l'historiador Albert Curto, membre del col·lectiu.

"És un monument de l'etapa franquista però és irrellevant a aquestes altures. Les percepcions del monument estan caducades en l'etapa interior", ha defensat Otero. "Estem disposats a parlar amb el govern municipal i tots els grups per dir: senyors, pensem que perdem una oportunitat, tornem-lo a catalogar, traiem l'estigma del tema del franquisme que no va enlloc, Tortosa no és una ciutat franquista, feixista i ajudeu-nos a treure aquest estigma per mantenir un monument reconstruït i reinterpretat", ha apuntat el mateix secretari, abans de concloure que el monòlit podria ser reconegut com "un valor de pau i reconciliació mundial".

Volem afegir el valor artístic que té, que és incalculable. Podria jugar un paper d'una incidència, no només turística, sinó de percepció de la ciutat, que pot no existir a cap ciutat de Catalunya, Espanya o al món. Poder donar a un monument fet en una època de guerra unes característiques de pau i solidaritat aporta un valor afegit a la ciutat de Tortosa", ha subratllat Otero, tot recordant que el monòlit se situa al "carrer principal de la ciutat, que és el riu".

El col·lectiu ha accelerat el pas davant la previsió que el pròxim mes de juliol la Generalitat iniciï les obres de retirada. Per evitar-ho ja ha recorregut la llicència d'obres atorgada per l'Ajuntament de Tortosa i ha presentat un contenciós administratiu –encara es desconeix si serà admès a tràmit- per considerar que el Departament de Justícia no és el titular del monòlit amb competències per treure'l ni pot adjudicar-lo a l'empresa pública Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE). La recollida de signatures es vehicula a través de la xarxa social Facebook i el compte Associació Tortosins pel Monument, així com per correu electrònic.
 

L'historiador tortosí Albert Curto i la pedagoga Consol Cordero partidaris de reinterpretar el monument franquista de Tortosa Foto: ACN


"La nostra posició és la del valor i coratge. No ens importen els retrets que ens puguin dir", ha tancat Otero, qui ha volgut situar el col·lectiu lluny de les coordenades partidistes com a "heterogeni i transversal" i rebutjar al mateix temps de forma taxativa els "impulsos de fora" de la ciutat que, segons ha adduït, haurien guiat el projecte de retirada del monument. "Que no ens prenguin el pèl, que no pensin per nosaltres, vam valorar què volem vam votar majoritàriament la reinterpretació i demanem que així es compleixi", ha reblat després de recitar un vers popular tortosí al respecte.
 

 

Participació