Provaran el cultiu de kiwi a la Ribera d'Ebre com a alternativa als presseguers, afectats per la sharka

Es tracta d’una prova pilot que permetrà identificar una sèrie de parcel·les amb diferents tipologies de sòls i característiques climàtiques diverses

La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, i la presidenta comarcal, Gemma Carim, i els productors que faran la prova pilot.
La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, i la presidenta comarcal, Gemma Carim, i els productors que faran la prova pilot. | ACN
Redacció
19 de novembre del 2020
Actualitzat a les 16:27h
La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació Teresa Jordà, ha presentat este dijous un Pla per diversificar els cultius a la comarca de la Ribera d’Ebre per fer front a la plaga de la sharka que afecta greument la fruita de pinyol.  Una de les claus d’este pla és la posada en marxa d’una prova pilot de plantació de kiwi.

Es tracta d’una prova pilot que permetrà identificar una sèrie de parcel·les amb diferents tipologies de sòls i característiques climàtiques diverses situades a la Ribera d’Ebre. Estos camps experimentals hauran de servir per valorar si realment és viable el cultiu del kiwi en esta comarca, amb quines varietats i quins problemes s’hi observen. Serà un banc de proves obert a la visita i consulta dels agricultors que hi estiguen interessats. Segons alguns experts, la climatologia i el tipus de sòl serien molt favorables, però es vol entrar en una fase de prova pilot abans de generalitzar el cultiu.

Un estudi d’anàlisi de mercat d’alternatives productives per a la diversificació de cultius del sector de la fruita dolça a la Ribera d’Ebre conclou que cirera, kiwi i ametlla serien tres dels cultius amb més possibilitats d’èxit comercial.

El Departament d’Agricultura s’encarrega de donar suport en la part de la implantació i l’assessorament del cultiu. El kiwi és un mercat d’alt creixement durant els últims anys i Catalunya n’és una gran consumidora.

Entre els anys 2018 i 2020, s’han plantat 90 hectàrees amb els nous cultius alternatius al presseguer i el nectariner.

L’eradicació del virus de la sharka no ha estat possible a la Ribera d’Ebre. El Departament ha indemnitzat els agricultors per la destrucció obligatòria de plantacions amb un import total de 7,6 MEUR.

A més de les indemnitzacions per arrencada, el Agricultura, des de l’any 2018, atorga ajuts a la diversificació de cultius a les parcel·les on s’ha obligat a arrencar i destruir plantacions de presseguers i nectariners afectats pel virus de la sharka. Així, el Departament ha donat ajuts per valor de 135.000 euros per plantar cultius alternatius al préssec i la nectarina. Enguany, s’hi han acollit 19 agricultors.

En esta línia, la consellera Jordà ha explicat que “el virus de la sharka, no el combatrem arrencant i compensant, el combatrem diversificant cultius i canviant el préssec, la nectarina o la resta de la fruita de pinyol per cultius resilients, que no siguin afectats pel virus”. La consellera també ha volgut agrair l’esforç que ha fet la pagesia per mirar de combatre esta plaga.

Este Pla de diversificació de cultius s’emmarca en els 10 projectes transformadors que té en marxa el Departament d’Agricultura inclosos en el Pla de reactivació econòmica i protecció social en l’àmbit de la Comissió per a l’Elaboració del Pla per a la Reactivació Econòmica i Protecció Social com a conseqüència de la crisi de la COVID-19.

El Pla presentat avui a l’Ebre és, segons Jordà, “un pla innovador, que mira endavant, que dona noves oportunitats de negoci, que va lligat a l’agenda rural de Catalunya per lluitar contra el despoblament i que ens connecta amb l’estratègia de transició energètica i sostenibilitat que impulsa el Departament”.