Una setantena de restauradors protesten amb una sonora cassolada a Tortosa pel tancament dels seus negocis

Els restauradors de Tarragona i l'Ebre es resignen, "indignats", a oferir menjar a domicili

Una 70à de restauradors protesten amb una sonora cassolada a Tortosa pel tancament dels seus negocis
Una 70à de restauradors protesten amb una sonora cassolada a Tortosa pel tancament dels seus negocis | ACN/ Anna Ferràs
Aguaita.cat
16 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 17:32h
Els restauradors de les Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona han viscut amb resignació i indignació el primer matí amb els negocis tancats. A la plaça de la Font Tarragona ja no s'ha obert cap de les habituals terrasses que s'estenen a banda i banda i només dos restaurants seguien treballant per oferir menjar per emportar. Alguns turistes prenien cafè o esperaven les seves comandes, aquest migdia, asseguts en bancs. A l'Ebre els restauradors també han demanat a la clientela que aposte per encarregar-los àpats a domicili, en un territori on aquest hàbit està poc estès. Una setantena d'empresaris de Tortosa han fet una improvisada cassolada davant de la seu del Govern, enfadats per "les formes i la poca anticipació" amb què s'ha aplicat la mesura.

A Tortosa la majoria de restaurants ja no han aixecat la persiana este divendres mentre que en alguns bars i pastisseries es podia comprar cafè i esmorzars per emportar. Les pèrdues que suposarà el tancament encara no s'han quantificat però s'ha animat a la ciutadania a encarregar àpats i serveis a domicili per resistir. Aquest hàbit no és encara molt arrelat al territori i dona millors resultats a "negocis concrets", com ha apuntat la presidenta de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria Plat i Got, Carme Pla. "Una de les avantatges del territori que hem d'aprofitar és que la gent pot recollir els dinars i sopars o allò que els vingui de gust" als restaurants i gaudir-ho a casa, ha assenyalat.

Pla ha encapçalat amb la resta de l'associació que presideix, la protesta que una setantena d'empresaris han fet, gairebé de manera improvisada, aquest divendres al migdia, davant l'edifici de les delegacions del Govern a les Terres de l'Ebre. Amb els estris de cuina a la mà han fet una sonora cassolada d'una mitja hora i han llegit un manifest per demanar "altres mesures" alternatives al tancament i sobretot, "campanyes de conscienciació entre la ciutadania per disminuir l'activitat social", que és on, apunten, s'està produint la transmissió del virus.

Als restauradors els han acompanyat també empresaris de la distribució i l'alimentació, que es veuen esquitxats per aquest tancament de l'hostaleria, i també comerciants que els han volgut mostrar el seu suport. Aquest dijous al vespre també un centenar de persones es va concentrar a Amposta per rebutjar les mesures del Govern que afecten bars i restaurants. "Ens neguem a pagar els plats trencats" ha estat el lema amb el qual s'han convocat aquestes protestes.

Pla ha assenyalat que lamenten especialment les formes, per haver conegut l'ordre per la premsa o haver-la fet efectiva de matinada, i també la falta de previsió. "Hi ha molt menjar que es farà malbé, no hi ha hagut temps de reacció. Hi havia gent que tenia bodes i comunions programades el cap de setmana", ha recordat. "Som persones per davant de tot i no ens han tractat amb la consideració suficient", ha afegit.

Des de Plat i Got s'han mostrat desesperançats amb els ajuts econòmics que estudia el Govern perquè en la primera onada de la pandèmia "ja no van arribar a tothom". També temen que aquests 15 dies s'acabin allargant i lamenten que no s'hagi plantejat una aplicació progressiva del tancament tenint en compte la densitat de població i el risc de contagi.