Coronavirus

Més ràpid, econòmic i fiable: així serà el nou test de coronavirus que la URV tindrà en tres mesos

La prova dirà si el pacient té la infecció activa o si ja l'ha passat, una informació que els tests actuals no donen

per Alba Domingo , 14 de maig de 2020 a les 15:50 |
La investigadora Míriam Jauset treballant amb el prototip de dispositiu. | URV
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de maig de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Un projecte d'investigació de la Universitat Rovira i Virgili tindrà en menys de tres mesos un nou test de detecció del coronavirus més barat, ràpid i fàcil d'utilitzar en comparació als que hi ha actualment al mercat. La prova - segons els científics, molt "trencadora" - podrà diferenciar entre aquells pacients que tinguen el virus i els que ja l'hagen passat i tindrà una gran sensibilitat.

"El nou test serà molt diferent dels que hi ha ara. Ens trobem que tenim poca cosa. Els que hi ha són de la Xina i no estan ben dissenyats perquè donen molts falsos positius i negatius. Per sort, ja estan sortint altres tests que provenen d'Alemanya i dels Estats Units que estan funcionant millor, però volem anar més enllà", ha explicat la directora de la recerca, Ciara O'Sullivan, al NacióTarragona.


Fins ara, el mètode més utilitzat per diagnosticar infeccions de coronavirus és el de detecció per PCR, però estes proves moleculars tenen algunes limitacions, com el llarg temps de resposta de l'assaig, el seu elevat cost i que requerixen la capacitació del personal que les ha de realitzar. Per contra, esta nova prova made in Catalonia, garantirà un temps d'assaig inferior a 15 minuts, un cost de materials d'aproximadament un euro i serà fàcil i ràpid d'utilitzar per a qualsevol persona, ja que no requerix material addicional o infraestructura de laboratori.

Però els avantatges del nou test, desenvolupat amb la col·laboració de l'Institut Català de la Salut de Tarragona i el Biobank de Galícia, no acaben aquí: "A més, volem que detecti tots els anticossos i ens digui si el pacient es troba en una fase inicial, si té la infecció activa o si ja l'ha passat, una cosa que fins ara no se sap. I això ho farem en un sol test i no en dos", assegura O'Sullivan.


Així doncs, la prova consistirà en un dispositiu de flux lateral únic que només requerix una gota de sang obtinguda a través d'una punció del dit -com una prova de sucre per a persones diabètiques.
 

Un prototip del nou dispositiu Foto: URVUn projecte en construcció

La millora d'este tipus de tests depèn de trobar la combinació de proteïnes exactes que el face sensible. De moment, segons la científica, la URV ja està treballant "amb reactius i unes primeres combinacions que estan funcionant". "Aviat començarem a validar-les i després l'empresa Oporon s'encarregarà de produir-les. Calculem que en tres mesos ja es podran fer servir en pacients", celebra la directora.

El primer pas serà procedir a la seua validació en diversos com el Joan XXIII de Tarragona, el Verge de la Cinta de Tortosa o Clínic Universitari de València, entre d'altres. Un cop passat el període de validació, començarà la seua producció a escala industrial.

El desenvolupament d'este dispositiu de diagnòstic rep finançament de l'Institut de Salut Carlos III mitjançant el Fons COVID-19 per impulsar projectes que milloren a curt termini el coneixement del virus i gestió de la malaltia. Les investigadores són Ciara O'Sullivan, Míriam Jauset, Vasoula Skouridou i Ivan Magriñà.

 

Participació