Troben un projectil de la Guerra Civil a la Fatarella

La Guàrdia Civil ha retirat l'artefacte d'artilleria de la zona de Les Devees

El projectil trobat a la Fatarella, aquest cap de setmana.
El projectil trobat a la Fatarella, aquest cap de setmana. | Guardia Civil
Aguaita.cat
11 d'agost del 2020
Actualitzat a les 12:46h
La Guàrdia Civil destrueix un projectil d'artilleria de la Guerra Civil que un turista va trobar, aquest cap de setmana, a la zona de Les Devees, al terme municipal de la Fatarella. La troballa la va efectuar un veí de Terrassa que es trobava practicant senderisme per la zona. Fins al lloc dels fets va acudir una patrulla de la Guàrdia Civil de Gandesa i l'Equip de Desactivació d'Explosius (EDEX) de Tarragona.

Els agents i especialistes van poder comprovar que es tractava d'un projectil d'artilleria de 105 mm de calibre bastant oxidat i en mal estat de conservació, pel qual van procedir a la seva retirada i el van traslladar a un espai habilitat per a la seva destrucció.

Segons la Guàrdia Civil, durant el darrer mes s'han localitzat i destruït un total de 3 artefactes explosius de la Guerra Civil a la província de Tarragona. Per aquest motiu, els agents consideren necessari que la ciutadania sàpiga actuar quan es trobi amb algun dels artefactes per evitar qualsevol mena d'accident. Segons els agents, un dels errors més comuns per part de la ciutadania és manipular l'artefacte o traslladar-lo fins a un altre espai amb el vehicle propi. Des de la Guàrdia Civil diuen que això no s'ha de fer mai, ja que corre perill la nostra vida i la de les persones que ens envolten.

S'ha de tenir en compte que aquests tipus de materials segueixen conservant, en molts dels casos, les propietats explosives per a la que van ser fabricats, independentment de l'aspecte que tinguin, que poden donar conclusions equivocades del risc que comporta manipular-los.