salut

L'Hospital de Móra d'Ebre funciona amb només una de les 3 sales de radiologia que té

El sindicat UGT reclama solucions a l'empresa gestora del centre, Gecohsa, del grup Sagessa, i el Catsalut que actuen de forma immediata per resoldre esta situació

per ACN , Móra d'Ebre, 22 de juny de 2017 a les 10:30 |
Imatge exterior de l'hospital comarcal de Móra d'Ebre. | S.B.
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de juny de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Hospital Comarcal de Móra d'Ebre ha de funcionar amb només una de les tres sales de radiologia de les que disposa. Així ho ha denunciat el sindicat UGT, que també ha reclamat a l'empresa gestora del centre, Gecohsa, del grup Sagessa, i el Catsalut que actuen de forma immediata per resoldre esta situació. "Si es trenca l'única que funciona podem tindre un gran problema", ha alertat el secretari general de la Federació d'empleats públics d'UGT de les Terres de l’Ebre i membre del comitè d'empresa del centre, Jose Domínguez. Això obligaria a derivar els pacients a centre situats a uns 50 quilòmetres de distància, com Tortosa o Reus. El sindicat atribuïx esta situació a la manca crònica d'inversió al centre per part de l'empresa gestora. Segons han informat fonts del grup Sagessa, la direcció de l'Hospital Comarcal té previst posar sobre la taula del Consell d'Administració de Gecohsa, que es reuneix este dijous, la renovació completa d'una de les sales de radiologia simple.

De moment, el centre tampoc pot efectuar radiografies amb contrast, atès que esta prova es duia a terme en una de les dos sales actualment avariades. Però, segons recorda Domínguez, el problema encara és susceptible d'agreujar-se, atès que només funciona un únic equip. "Si també s'acaba trencant del tot, el fet que haguem de derivar pacients per segons quines proves a Tortosa o Reus per no tenir radiologia, en l'època que estem, seria una mica lamentable", apunta. El servei de radiologia no només presta atenció als pacients d'urgències i programats de l'hospital, sinó també els derivats pels centres d'assistència primària. Cada jornada pot arribar a superar el centenar de proves en ple funcionament, calcula el representant sindical. Això, segons el sindicat, està portant el servei fins al punt del col·lapse.


El problema s'acumula a tota una sèrie d'incidències dins del servei del diagnòstic per la imatge que la mateixa Sagessa no ha desmentit. Domínguez apunta que el TAC ha hagut de ser reparat durant les últimes setmanes. També el mamògraf ha patit problemes, l'aparell de radiografia del quiròfan i el sistema de revelat de les plaques està sent revisat. Segons afegix, les dos sales avariades "no tenen reparació", d'acord amb informacions rebudes per part de tècnics. El sindicat lamenta que els responsables de gestionar el centre hagen dixat d'invertir en la renovació dels equipaments, permetent que s'acaben convertint en "obsoletes".

La denúncia, segons Domínguez, ha tingut com a resposta, de forma oficiosa, que el centre actuarà aviat per resoldre esta situació. Amb tot, calcula, el procediment administratiu podria trigar a completar-se, per la via urgent, entre dos o tres mesos, atès que es tracta d'aparells de muntatge complex. De moment, però, no existix cap decisió al respecte a l'espera del consell d'administració de Gecohsa d'este dijous. "La direcció pot demanar, però no té competència per comprar. L'empresa gestora o el CatSalut hauran de dir alguna cosa: no poden tenir això així", remarca. Tot plegat, recorda, s'ha de contextualitzar en la descapitalització que ha patit el centre per poder tapar el forat financer de l'Hospital de Sant Joan de Reus, pertanyent al mateix grup de gestió. "Esta vegada no poden dir que no havia diners. Hi havia vuit milions de patrimoni: vam denunciar que quatre van anar a Reus però en queden quatre més. No entenem que el CatSalut no obligue a la gestora a fer la inversió que toca, perquè l'any vinent l'hospital passarà a mans del mateix CatSalut", conclou.

 

Participació