Fer política

Moltes vegades no som conscients que en les nostres decisions quotidianes estem exercint la política

Pep Simó
10 de gener del 2017
Actualitzat a les 12:59h
La botiga de Mercadona
La botiga de Mercadona | La botiga de Mercadona a Peligros, Granada
Qui em coneix sap que sóc un apassionat per la política, en molts sentits, m'agrada seguir les eleccions, les campanyes electorals, les enquestes de diumenge, seguir l'estratègia dels partits o l'activitat parlamentària, però tots aquells que no ho visquen així no significa que no facen política.

Molts cops no som conscients que els nostres actes més quotidians, anar a comprar, al banc o mirar la tele, acaben sent actes amb un missatge polític. Les decisions que prenem siga individualment o en grup tenen una implicació que va més enllà que la pròpia decisió.

M'explico, quan decidim comprar a un lloc o a un altre, quan consumim un tipus de producte, escollim una companyia o mirem un canal de televisió, estem fent política. Amb els nostres actes acabem dictant quines són les nostres pròpies polítiques, quines són les regles que ens marquem i els patrons que volem seguir.

Este és el nostre poder, és poc, molt poc, però hem de saber exercir-lo. El nostre paper en la societat ha d'anar més lluny que el simple fet de col·locar un paper en una urna, les nostres decisions del dia a dia són el poder que ens queda per a canviar la societat on vivim.

Si en lloc de comprar al Mercadona comprem a la carnisseria del barri, enviem el missatge que volem un tracte més pròxim, valorem la qualitat i la proximitat i preferim gastar el nostre pressupost diari en un negoci local. Si ens fem de SomEnergia i abandonem Endesa, llencem el missatge que estem farts d'abusos, del Castor i volem exposar que hi ha una altra forma de consumir energia. Si no ens informem a través de El País o La Vanguardia, llencem el missatge de què les seves mentides i manipulacions no ens afecten, que volem una informació no tergiversada sense connexions amb les empreses que ens manipulen. I així podria continuar amb la resta de fets quotidians, el banc on deixem els diners, el cotxe que conduïm, la roba que portem...

Les eleccions són difícils, però sempre hi ha alternatives

Que entrarem en contradiccions? Segur, però que estes no ens detinguen, s'ha de seguir avançant. Tots hem comprat en grans magatzems o empreses que ofereixen uns preus irrisoris, on els petits comerços no poden ni competir, però això no ens ha de fer caure, forma part del sistema, és irremeiable. El que hem de ser és cada cop més conscients i, dins de les nostres pròpies possibilitats, optar per un consum alternatiu, més sostenible, més pròxim, un consum que ens acabe beneficiant a tots, i no solament a uns quants.

Podem comprar roba al Zara però en podem comprar menys, arribarà un moment en què hi haurà una alternativa que ens podrem permetre. I així en tot, amb el menjar, la banca, l'energia, els mobles, només depèn de nosaltres sortir d'este bucle que ara sí podem afirmar que està portant la nostra societat i al nostre planeta fins al límit.