SERVEIS

El CAT substituirà el clor per l’ozó per potabilitzar l’aigua a partir del gener

També incorpora un equipament per detectar més fàrmacs, drogues, residus metabòlics, plaguicides i pesticides de nova creació

per Redacció , L'Ampolla, 15 de novembre de 2016 a les 17:23 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de novembre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El director gerent del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), Josep-Xavier Pujol, ha presentat avui els nous equipaments que posarà en marxa l’ens per a la millora de la qualitat de l’aigua en el procés de potabilització a la planta de l’Ampolla. D’una banda, la primera fase del procés de substitució del clor per l’ozó, en el pre tractament i post tractament de potabilització de l’aigua; i de l’altra, el nou equip de cromatografia líquida acoblada a l’espectrometria de masses per al Laboratori de Qualitat, que permetrà determinar entre 30 i 40 nous paràmetres de les anomenades substàncies emergents, com ara fàrmacs, drogues, residus metabòlics, plaguicides i pesticides de nova creació.

La nova planta d’ozonització entrarà en servei al gener del 2017 i actualment es troba en la darrera fase de construcció que executa en 8 mesos una UTE entre Sorigué-Aquambiente amb un pressupost de 4,8 milions d’euros. La capacitat de la planta és de 4m³/s (345.600 m3/dia), i la desinfecció es durà a terme en 3 instal·lacions diferenciades: Pre, Post ozonització i les instal·lacions de dosificació d’hipoclorit sòdic. L’entrada en servei de la nova instal·lació comporta diverses millores en aspectes sanitaris i de qualitat, en tot el procés de potabilització, en el transport per carretera (ADR), en l’emmagatzematge de productes perillosos (APQ), en la prevenció i seguretat laboral i en l’econòmica del procés de tractament Aquesta obra s’emmarca en el compliment del Pla Estratègic del CAT, que serà pioner a Catalunya en la implantació d’este sistema de potabilització, pel que fa a la pre-ozonització. La implantació d’este sistema, segons els estudis científics i d’observació dels resultats de la incorporació de l’ozó a l’inici del procés de potabilització, té un efecte de possibilitar que la resta del procés siga més efectiu i comporte un estalvi de materials.


Pel que fa al laboratori de cromatografia líquida acoblada a l’espectrometria de masses, podrà determinar entre 30 i 40 nous paràmetres, a més dels que actualmente es determinen. Entre ells hi ha les anomenades substàncies emergents, com fàrmacs, drogues, productes cosmètics i de neteja personal, plaguicides i pesticides de nova creació, metabòlits procedents de les algues del propi riu Ebre (microscistines), etc. L’equipament ha tingut un cost de 210.377 i busca adaptar-se, i avançar-se, al marc normatiu que deriva de la Directiva Marc de l’Aigua sobre els criteris de seguiment i avaluació de l’estat de les aigües superficials i les normes de qualitat ambiental, i a les recomanacions de l’Agència de Salut Pública (ASP) de la Generalitat de Catalunya per implementació de tècniques de tecnologia avançada per tal de poder analitzar els compostos emergents, perillosos, prioritaris i preferents. 

 

Participació