AQÜICULTURA

Les altes temperatures maten la cria del musclo a les badies del Delta

La campanya s'ha tancat amb la producció de 3 milions de quilos, un 25 % menys que el 2015 | Els musclaires han començat a comprar la cria a l'exterior, això farà «doblar els costos» de producció

per Mireia Curto , Terres de l'Ebre, 3 d'octubre de 2016 a les 16:32 |
Muscleres dels Alfacs | Sílvia Berbís
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 d'octubre de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Les altes temperatures a les quals ha arribat l'aigua de les badies del Delta de l'Ebre durant les dos primeres setmanes de setembre han provocat la mort del 100 % de la cria del musclo a la badia dels Alfacs i de més del 50 % a la badia del Fangar, segons ha explicat el gerent de la Federació de Productors de Mol·luscos del Delta de l'Ebre (Fepromodel), Gerardo Bonet. La temperatura de l'aigua va ser superior als 28 graus centígrads durant la primera quinzena de setembre, uns cinc graus més que durant el mateix període dels 10 darrers anys.

"És molt estrany que augmente tant la temperatura al setembre, en els últims anys això havia passat als mesos de juliol i agost", ha comentat Bonet. Segons el gerent de Fepromodel, en setembres passats l'aigua també havia pogut arribar a estes temperatures, però la pluja o el vent l'havien oxigenat; "enguany, però, han estat dos setmanes de molta calma i això ha comportat estes conseqüències".


Tot i que la calor va tindre lloc a principi de setembre, no va ser fins a final del mes que els aqüicultors van adonar-se de la mortalitat de les cries que estaven creixent per a la campanya de l'any que ve. Bonet ha explicat que les assegurances cobrixen els danys quan la temperatura de l'aigua sobrepassa els 28 graus centígrads, "però per un descontentament general dels musclaires amb la companyia només un aqüicultor té donat d'alta este servei", ha apuntat, fet que comporta que els productors hagen d'assumir totes les pèrdues.

Garantir la collita del 2017

Per tal de garantir la collita de l'any que ve, els aqüicultors d'ambdós badies intentaran aprofitar la cria que ha sobreviscut a la badia del Fangar. Ara bé, Bonet ha comentat que "la quantitat que es pot aprofitar no és suficient per poder cobrir la producció de les dos badies, per això els musclaires, com van haver de fer l'any passat, ja han començat a comprar la cria a les zones productores d'Itàlia i França". 

El gerent de Fepromodel ha lamentat que haver de comprar les cries del musclo a l'exterior "pot fer doblar els costos de producció", als quals se li ha de sumar la faena de més que comporta haver de retirar la cria morta de les batees, transportar-la a l'abocador autoritzat, netejar les cordes i col·locar-hi la nova cria.

No obstant això, Bonet ha assegurat que "la mortalitat no ha afectat els musclos de mida comercial, perquè ja havien sortit tots". Ha afegit que una vegada tancada la campanya s'han produït 3 milions de quilos de musclos durant este 2016, un 25 % menys que la campanya anterior. "Normalment tanquem la campanya amb uns 4 milions de quilos, però enguany el musclo ha tingut una mida més menuda, per la menor aportació d'aigua dolça que hi ha hagut a les badies, i això ha fet disminuir la quantitat de producció", ha conclòs.
 

 

Participació