El Síndic insta el BEI a dilucidar si la inversió al Castor «era viable i segura»

Sofia Cabanes
25 de gener del 2016
Actualitzat a les 16:01h
Rafel Ribó, este matí a Tortosa.
Rafel Ribó, este matí a Tortosa. | S.C.

El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha mantingut este matí una trobada amb representants del Banc Europeu d’Inversions, que va finançar el projecte Castor amb 500 MEUR. El Síndic a instat el BEI a dilucidar si la inversió feta en este projecte d’emmagatzematge de gas “era viable i segura”. Segons ha explicat Ribó, sense entrar a avançar quin serà el dictamen final del BEI, ha avançat que d’acord amb els informes de què disposa el Síndic es pot concloure “de forma bastant clara” que esta era “com a mínim” una “inversió molt arriscada i per tant possiblement no pròpia d’una institució pública com és la Comissió Europea” i en segon lloc, una inversió “manifestament insegura”, com ho demostren, segons Ribó, els terratrèmols i també la “manca de respecte o des desconeixement dels estudis ambientals” i la “impossibilitat d’explotació” del magatzem.

El Síndic també ha explicat que manté contactes amb la Comissió General de la Competència de la Comissió Europa que “estan estudiant a fons”, arran de la denúncia de la patronal la patronal Cecot, Fepime, Centre Metal·lúrgic i el Consejo Intertextil Español, si la indemnització de 1350 MEUR (un total de 4.700 MEUR un cop sumats els interessos) pel cessament de l’activitat del Castor “fou o no un ajut d’Estat encobert, en el qual cas seria una infracció manifesta i obligaria a ser retornat”.  

Ribó també instarà al Parlament en el seu informe anual a actuar perquè el Tribunal Suprem acabe jutjant el sobrecost en els consumidors de la factura del gas degut a la indemnització.

Reunió amb la Plataforma en Defensa de l’Ebre

Ribó també ha mantingut este dilluns al matí una trobada amb membres de la Plataforma en Defensa de l’Ebre per analitzar les conseqüències del nou Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre recentment aprovat pel Govern espanyol.

En este àmbit Ribó ha avançat que el Síndic posarà en marxa tres iniciatives. Primer, suggerir al Parlament de Catalunya que debata amb el màxim d’audiències amb les entitats implicades este pla de conca. Segon, reiterar al Govern de la Generalitat que presente el pla de gestió de la Xarxa Natura 2000 pel que fa al delta de l’Ebre i en tercer lloc, presentarà en una reunió el proper 9 de febrer a Brussel·les tots els elements que es discutixen sobre el nou pla de conca a la Defensora del Poble europeu.