Agrofruit i Ebrefruit surten del concurs de creditors i anuncien fusionar-se

Els procediments concursals i judicials han acabat | El “deute real” d’ambdós companyies abans d’entrar en concurs era d’uns 35 M€ i ara és d’uns 20 M€, segons han detallat

Sofia Cabanes
22 de desembre del 2015
Actualitzat el 12 de gener del 2016 a les 19:44h
El lletrat Luis Salas de Córdoba, el president de les dos companyies, Adolfo Alguer , i Javier Faura, advocat i secretari del Consell d'Administració.
El lletrat Luis Salas de Córdoba, el president de les dos companyies, Adolfo Alguer , i Javier Faura, advocat i secretari del Consell d'Administració. | Sofia Cabanes

L’exportadora de cítrics Agrofruit i l'empresa associada Ebrefruit han anunciat este migdia la sortida del concurs de creditors i la futura fusió de les dos empreses per a la readaptació del negoci a la nova realitat.

Al setembre de 2013, Agrofruit va presentar concurs de creditors i, uns mesos més tard, concretament al juliol de 2014, ho va fer Ebrefruit, ja que els bancs exigien un concurs paral·lel a les dos societats per la vinculació de la seua activitat. Ara, “els procediments concursals i judicials han acabat. Això vol dir que la llei permet que Agrofruit i Ebrefruit tornen a tindre plena capacitat d'obrar, plena capacitat comercial i plena capacitat per desenvolupar l’activitat sense cap altre control que el del mateix Consell d’Administració”, ha explicat l’advocat de les empreses en este procediment concursal, Lluís Salas de Córdova.
Tot plegat s’ha aconseguit amb una novació dels deutes que posa “encara que en una situació complicada, però en una millor situació” les dos companyies per tirar endavant.
 

Exterior de les instal·lacions, al polígon Baix Ebre. Foto: Sofia Cabanes

Segons les dades difoses per Salas, entre el 70-75 % dels crèdits han estat novats. Eren crèdits vençuts i reclamables ara fa 2 anys i ara són crèdits que es pagaran en un termini de 9 anys. Hi ha altres crèdits que, a més a més, de 9 anys s’han reduït en un 70 %.
Els creditors, però, han hagut d’assumir quites importants. Per aconseguir l’aprovació del conveni per part de la banca, que tenia més del 50 % dels crèdits ordinaris, esta ha acceptat una quitació del 50% del valor dels crèdits, a pagar en 9 anys, amb un primer any de carència. Hi ha una segona quitació per a creditors ordinaris, corresponent a una de les campanyes prèvia al concurs de creditors no abonades, que anirà entre el 70 % i el 95 % depenent de quina via escullen.  Els convenis ja s’han signat i ja hi ha sentència ferma per part del jutjat mercantil.

El “deute real” d’ambdós companyies abans d’entrar en concurs era d’uns 35 M€ i ara és d’uns 20 M€, segons s’ha detallat des de l’empresa.  “Seguixen sent molts diners però a pagar a 9 anys, la qual cosa creiem que és perfectament assumible per una empresa com esta”, ha reafirmat Salas.

Tot això, però, haurà d’anar acompanyat d’una altra important mesura, que passa per la fusió per absorció d’Agrofruit sobre Ebrefruit SAT, per crear una “nova Agrofruit”. “Per crear una nova empresa el que hem de fer és matar la vella, la mare Agrofruit ha d’absorbir Ebrefruit SAT, això vol dir que també n'absorbirà els deutes i els compromisos, i llavors els pagesos ens haurem d’agrupar en una nova SAT. El  que farà esta SAT serà agrupar la fruita del soci i vendre-la a Agrofruit, que la comercialitzarà”, ha detallat el president dels consells d’Administració de les dos companyies, Adolfo Algueró.

La fusió implicarà que l’empresa s’haurà d’adaptar a treballar amb una estructura més reduïda d’acord amb la nova realitat del mercat. “Teníem una estructura per treballar en 70 milions de quilos de cítrics i ens hem d’adaptar a treballar amb uns 30 milions quilos”, ha afegit Algueró.

Finalment, els advocats de l’empresa continuen negociant amb els bancs el pagament d’un deute hipotecari de 5 M€ amb garantia sobre les instal·lacions de les dos empreses. “Tenim converses, però serà un tema complicat de tancar”, ha reconegut Salas. “La banca vol unes condicions, però tenim clar que només unes condicions que puguem complir”, ha subratllat.

Amb les dos sentències sobre els concurs de creditors d’Agrofruit i Ebrefruit, les companyies han aconseguit que no s’obra una peça addicional que suposava iniciar accions contra els membres del Consell d’Administració. “Deixem d’estar sota sospita legal”, ha afirmat l’advocat de l’empresa, Javier Faura. Els 3 membres del Consell d’Administració investigats han deixat d'estar imputats. Continua imputat, però, tot i que ja no per apropiació indeguda, l’exdirector general d’Agrofruit, Xavier Guarner.