El Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatològica de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC) ha consolidat l'ús d'una tècnica quirúrgica basada en la impressió de guies 3D personalitzades per al tractament de patologies complexes de columna degenerativa. Esta iniciativa, amb la col·laboració del Laboratori 3D, ha permès intervenir pacients amb malalties degeneratives de columna, deformitats vertebrals i fractures del cos vertebral de forma més precisa i eficient.
Des de la posada en marxa del 3D Lab, fa prop de quatre anys, s’han desenvolupat diversos projectes de traumatologia que, posteriorment, s’han estès a altres serveis de l’hospital.
Ester Comellas, cap del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatològica explica que "només en el darrer any hem portat a terme una vintenta d'intervencions en àmbits com guies de tall per a planificació d'osteotomies de peu, tíbia i mà, models anatòmics per a factures complexes i guies de fresat per a artroplàsties d'espatlla amb la col·laboració del Laboratori 3D. La visió del nostre Servei sempre ha estat augmentar la seguretat del pacient en les intervencions".
La metodologia emprada en les operacions complexes de columna degenerativa es basa en la segmentació anatòmica del pacient a partir d’imatges mèdiques, la planificació digital de la intervenció i la fabricació d’una guia quirúrgica personalitzada mitjançant tecnologia d’impressió 3D. Esta línia de treball es duu a terme a través de la Unitat de Raquis, liderada pels doctors Julio Nogales i Laura Subirats. Les guies, fabricades amb bioresina, s’ajusten amb precisió a l’anatomia del pacient i permeten col·locar implants —com els cargols pediculars— amb un alt nivell de fiabilitat i control, minimitzant la necessitat de control radiològic intraoperatori.
Segons Julio Nogales, cirurgià responsable de la Unitat de Raquis: “Esta tecnologia permet estandarditzar la precisió en la col·locació dels implants, fet que redueix la variabilitat entre professionals, especialment en cirurgies complexes. A més, hem observat una disminució del temps quirúrgic i una reducció significativa en l’ús de radioescòpia, la qual cosa disminueix l’exposició a la radiació tant per al pacient com per a l’equip quirúrgic”.
Fins al moment, s’han dut a terme diversos procediments utilitzant este sistema, principalment en fusions toracolumbars, amb resultats clínics favorables. En estos casos, les guies 3D han facilitat l’abordatge de nivells vertebrals múltiples, garantint una correcta alineació i fixació de la columna vertebral.
Èric Barreda, bioenginyer i responsable tècnic del 3D Lab, detalla que “el nostre objectiu és donar suport als professionals clínics dels diferents serveis de l'ICS Terres de l'Ebre amb solucions tecnològiques adaptades a cada pacient. Pel que fa a Traumatologia, entre altres accions, hem pogut innovar en l’àmbit de la cirurgia vertebral, i ja estem planificant un estudi clínic per avaluar els resultats de manera sistemàtica", ha apuntat.