Els pagesos afectats per l’incendi, decebuts després de la reunió sobre els ajuts

Un centenar de veïns i agricultors assisteixen a una reunió informativa on es tem que els ajuts al bosc siguen mínims i els dels cultius vagen lligats a assegurances agràries que no compensen

  • Pagesos i veïns en la primera reunió de l'Ajuntament de Paüls sobre l'impacte del foc -
Publicat el 15 de juliol de 2025 a les 11:27
Actualitzat el 15 de juliol de 2025 a les 14:17

L’Ajuntament de Paüls va celebrar este dilluns al vespre una reunió informativa sobre la gestió i l’afectació de l’incendi als cultius dels agricultors del poble. El consistori va explicar la cronologia del foc i de l’extinció als veïns, i també va traslladar informació recollida a municipis de la Ribera d’Ebre que van patir un incendi similar el 2019.

S’esperen poques o nul·les ajudes per al bosc cremat i es tem que els ajuts als pagesos es vinculen a assegurances agràries que, en molts casos, ni es contracten.

Genís Espinós, un dels pagesos més joves de Paüls, va sortir de la trobada “trist”. Sembla que l’administració se’n riu de tu quan t’ha de donar resposta. Que mos solucionen un problema, cada cop és més difícil”, va criticar.

L’alcalde de Paüls, Enric Adell, va reunir un centenar de veïns i agricultors afectats pel foc al casal municipal. Es va parlar de l’extinció de l’incendi, de les afectacions i també es va compartir la informació sobre la gestió del postincendi a la veïna comarca de la Ribera d’Ebre, arran del devastador foc del 2019.

Emmirallats en aquella experiència, el consistori va plantejar un escenari difícil per als pagesos damnificats: poques ajudes per al pinar afectat, dubtes sobre com es gestionaran els ajuts per tallar els arbres cremats i incertesa sobre el repartiment d’ajuts als qui han perdut arbres de cultiu.

Espinós, que també té finques a Xerta, Prat de Comte i Horta de Sant Joan, calcula que ha perdut uns 250 arbres cremats i entre el 80% i el 90% del fruit, principalment olives, garrofes i també ametlles. No són els arbres cremats, sinó la calor que va generar en aquells punts. On el foc ho va envoltar tot, el fruit ha caigut”, explicava.

De la reunió en surt desencisat: Treballar és cada vegada més difícil i hi ha moltíssima més burocràcia. Si m’hagués agradat l’administració, hauria estudiat un mòdul o una carrera d’això.” Espinós diu que ha de passar mitja jornada laboral davant de l’ordinador” o “gastar diners dels ajuts perquè algú altre li faça esta feina. Uns entrebancs en un ofici on no hi ha relleu generacional i on, diu, veure finques replantades serà difícil.

El pagès més jove a Paüls per sobre d’Espinós li porta 25 anys, però a Prat de Comte la diferència és de 40 anys. A Xerta i Horta de Sant Joan diu que hi ha un o dos joves com ell, però així i tot, és irrisori la gent que es dedica al camp o la ramaderia, lamenta.