Tortosa trasllada l'embarcador davant del mercat i prolonga el passeig fluvial

Les obres, amb un termini d’execució de tres mesos, tenen un pressupost de 90.000 euros

Redacció
16 de gener del 2015
Actualitzat el 17 de gener a les 18:06h
Punt on s'ubicarà el nou embarcador, ara al pas del riu Ebre pel centre de la ciutat.
Punt on s'ubicarà el nou embarcador, ara al pas del riu Ebre pel centre de la ciutat. | Ajuntament de Tortosa

L'embarcador fluvial de Tortosa passarà a estar situat al centre de la ciutat, a la riba esquerra de l'Ebre, just a l'alçada de la plaça Barcelona i el mercat municipal, en una actuació que inclou el trasllat del pantalà ubicat actualment a l'alçada de Remolins, i la prolongació del passeig fluvial que s'inicia al Club de Rem. El nou embarcador està dissenyat per donar servei públic a la navegació d'oci, turística i esportiva per l'Ebre. Les obres, que tenen un pressupost de 90.000 euros i un termini d'execució de 3 mesos, es fa en el marc d'un conveni subscrit entre l'Ajuntament de Tortosa -redactor del projecte- i el Consell Comarcal del Baix Ebre, dins del projecte Xarxa Ebrebiosfera. Del cost total, 26.162,50 van a càrrec de la Direcció General de Turisme, 14.087,50 € a càrrec  de la Diputació i la resta a càrrec del Consell Comarcal del Baix Ebre. L'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (Idece) assumirà el dragatge del canal d'accés a l'embarcador.

Els treballs consistiran en el trasllat de l'actual embarcador situat a l'alçada de l'antic escorxador de Tortosa, un espai molt sotmès a les fortes corrents quan el riu Ebre va crescut, fet que en dificultava el funcionament i l'exposava a ser objecte de desperfectes. De fet, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre va demanar que es canviés la ubicació de l’embarcador per motius de seguretat. Ara, el pantalà flotant, de 2,5 x 12 metres, s'instal·larà més al sud, a l'alçada de la plaça Barcelona, al peu d'una rampa d'accés condicionada en les últimes obres de millora de la façana fluvial.

L'embarcador quedarà unit a la riba del riu amb una passarel·la de 2 x 5 metres articulada amb superfície lliscant sobre la plataforma de formigó. La disposició del nou embarcador facilitarà les maniobres d'atracar i desatracar dels vaixells, ja que s'hi poden acostar amb la proa a contra corrent, oferint-hi una mínima resistència. L'obra també inclou la prolongació cap al nord -70 metres- del passeig fluvial que comença al Club de Rem, una de les apostes del govern municipal de Tortosa per acostar el riu a la ciutat i a la ciutadania, en la línia d'altres ciutats fluvials del continent. L'Ajuntament ha introduït com a millora al projecte el condicionament de les dos rampes de baixada a riu, situades davant del mercat municipal, que incorporaran escales i barana de seguretat.

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Lluís Soler; el director de l'Idece, Jordi Borràs, acompanyats del regidor i conseller de Turisme, Alfredo Ferré, i el gerent de l'ens comarcal han presentat avui els detalls del nou projecte.

Potenciar la navegació d’esbarjo
La reubicació de l'embarcador, més enllà de les millores de seguretat que comporta, va en la línia de potenciar la navegació d'esbarjo al riu Ebre i convertir Tortosa en parada obligatòria i punt d'inici d'itineraris turístics per la ciutat.

En este sentit, l’alcalde, Ferran Bel, ha recordat que esta és una obra en clau de desenvolupament turístic de la ciutat i del territori, i ha destacat la col·laboració entre administracions per tirar-la endavant. D'altra banda, el president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Lluís, Soler, ha destacat que "esta actuació s'emmarca en la finalitat d'impulsar el turisme a les Terres de l'Ebre, mitjançant la potencialitat de la navegabilitat del riu, i també amb l'objectiu de dinamitzar l'economia i oferir uns serveis de primera qualitat a la ciutadania i els visitants".