Els Mossos acusen l'exgerent d'Agrofruit d'un forat de 30 M€

Guarner eludix la presó pagant una fiança de 90.000 euros i queda en llibertat provisional | Segons la investigació policial, l'exgerent, juntament amb dos directius més, s'haurien apropiat de 275.000 euros de forma fraudulenta

Redacció
05 de desembre del 2014
Actualitzat el 08 de desembre a les 12:16h
Instal·lacions d'Agrofruit, al polígon de Campredó.
Instal·lacions d'Agrofruit, al polígon de Campredó. | Sofia Cabanes

L’exdirector general en tasques de gerent de l’exportadora de cítrics Agrofruit de Tortosa, Xavier Guarner, ha pagat una fiança de 90.000 euros per eludir la presó i ara es troba en llibertat provisional. Segons ha informat el TSJC, se li imputen 7 delictes: falsedat comptable, administració deslleial, d'apropiació indeguda, d'insolvència punible, d'alçament de béns, contra la hisenda pública i de falsedat documental. Els Mossos l’acusen de generar un forat comptable de 30 M€ a Agrofruit  i d’apropiar-se, juntament amb dos directius més, de 275.000 euros.

Dos dels directius detinguts dimecres, Josep Forés i Fernando Ferrer, han quedat en llibertat provisional i se'ls imputa un delicte d'administració deslleial o fraudulenta i d'apropiació indeguda.

En el cas de l'actual president, Adolfo Algueró, el titular del jutjat número 2 Tortosa ha decidit obrir una instrucció separada en entendre que els delictes que se li imputen són de naturalesa diferents als investigats en la causa principal.

La investigació es va iniciar l’estiu de l’any 2013 a partir d’una denúncia presentada als Jutjats de Tortosa on s’explicava que Guarner havia reconegut davant del consell d’administració de l’empresa que s’havien ocultat quantioses pèrdues econòmiques. Segons esta denúncia, durant anys, el gerent hauria presentant davant els òrgans socials de la companyia i davant del Registre Mercantil estats financers falsos per ocultar unes pèrdues de 15 milions d’euros. D’esta manera, a l’empresa podia presentar beneficis cada any. 

Segons han determinat els Mossos, per ocultar les pèrdues econòmiques, Guarner va idear un mètode de facturació fictícia entre les dos companyies mitjançant un sistema bancari de bestreta o descompte. Això es va mantenir fins que la situació es va fer insostenible i es va veure abocat a sol·licitar el concurs de creditors, ja que no es podia fer front a tots els pagaments i venciments.
 
Admès a tràmit el concurs, l’administrador concursal va determinar que el valor real del deute de l’empresa era de més de 50 milions d’euros, molt superior al declarat fins aleshores, amb un patrimoni net negatiu d’uns 30 milions d’euros.
 
D’altra banda, els Mossos van descobrir una sèrie d’operacions entre una de les societats del grup exportador de cítrics i l’exgerent i, de l’altra, entre la mateixa companyia i dos membres del consell d’administració que també van quedar detinguts. Els tres homes, que els Mossos no han identificat en el comunicat, haurien rebut indegudament entre 100 i 275 mil euros de la companyia justificats com a moviments de fons entre les dos societats alimentàries (Agrofruit i Ebrefruit), però que, en realitat, van anar a parar a comptes dels detinguts. 
 
Finalment, un altre conseller de la companyia, a la vista de la situació, va realitzar diferents operacions tendents a ocultar o gravar el seu patrimoni per no haver de fer front a futures responsabilitats civils i patrimonials.
 
Agents de la Unitat Central de Delictes Socioeconòmics i Falsificació de la Moneda de la Divisió Criminal dels Mossos van registrar dimecres a Tortosa (Baix Ebre) les oficines d'estes empreses, en concurs de creditors, dins d'una operació batejada com Àgora.