L'IDECE reintroduirà esturions al riu Ebre i construirà la rampa de peixos a Xerta este desembre

Les actuacions permetran concloure el projecte europeu sobre la migració de peixos iniciat fa una dècada

Vista aèria de l'assut de Xerta i Tivenys al tram final del riu Ebre
Vista aèria de l'assut de Xerta i Tivenys al tram final del riu Ebre | IDECE
Aguaita.cat
30 de novembre del 2023
Actualitzat el 21 de desembre a les 12:30h
Este mes de desembre es reintroduiran al riuEbre45exemplarsd'esturions juvenils i es construirà la rampadepeixos a l'assutdeXerta i Tivenys (Baix Ebre). Són les actuacions que han de concloure el projecte europeu LIFEMigratoEbre.

La iniciativa va començar fa prop de deu anys, amb la finalitat d'incentivar la recuperaciód'espèciesdepeixosmigradors que han anat desapareixent a l'Ebre pels obstacles - assuts, embassaments, preses – que els impedeixen viatjar riu amunt en l'època de reproducció.

Els esturions que s'alliberaran arribaran des del centre experimental de l'INRAE de Saint Seurin-sur-l'Isle (Nova Aquitània, França). Paral·lelament, prompte començaran les obres de la que serà la rampa de peixos "més gran de Catalunya".

El projecteMigratoEbre per recuperar les espècies de peixos migratoris i millorar la connectivitat ecològica al tram final de l'Ebre, el lidera l'InstitutperalDesenvolupamentdelesComarquesdel'Ebre (IDECE). Un dels objectius és recuperarl'esturióeuropeu (acipenser sturio) al riu Ebre, i també millorar les poblacions d'anguila, llamprea i saboga. En concret, es pretén augmentar "més de deu vegades" la disponibilitat d'hàbitats de fresa i la distribució en l'àrea de l'esturió, la saboga i la llamprea i incrementar el creixement de l'anguila.

Un acord amb França ja permès que este mes de desembre puguen arribar al centre d'aqüicultura de l'IRTA de laRàpita (Montsià) els 45 esturions de l'INRAE. Primer passaran "un curt període d'adaptació", els marcaran amb emissors de telemetria ultrasònica i els alliberaran al riu Ebre. Les dades es recolliran amb receptors submarins instal·lats en diferents punts del tram final del riu. Es treballa per alliberar més exemplars a mitjà termini.
 

Una rampa per superar l'obstacle de l'assut

Estos peixos migratoris necessiten que se'ls garantisca "la connectivitatecològica" a la part baixa de l'Ebre. L'any 2017 ja es va fer una rampa a l'assutd'Ascó (Ribera d'Ebre) i s'ha anat retardant la construcció de la de l'assutdeXerta i Tivenys. En pocs dies es posarà en marxa l'obra. La rampa de peixos tindrà 236metres de longitud, una amplada útil de 8metres i un pendent de 2,7%. Serà la més gran que hi haurà a Catalunya.
 
Tots els resultats del projecte LIFE MigratoEbre s'exposaran i es valoraran en unes jornades t'enconques al mes de juny de l'any que ve.