Un congrés internacional investigarà les vivències dels ebrencs a la II Guerra Mundial

Coincidint amb el 80è aniversari del final del conflicte, el setembre del 2025 es programaran dos caps de setmana de conferències i activitats complementàries

Presentació del congrés que tindrà lloc el 2025.
Presentació del congrés que tindrà lloc el 2025. | Cedida
Redacció
29 de novembre del 2023
Actualitzat a les 16:33h
L'associació Amics i Amigues de l'Ebre, la Universitat Rovira i Virgili (URV) i els serveis territorials de Justícia a l'Ebre preparen un congrés internacional per treure de l'anonimat tots els ebrencs i ebrenques que van participar, de manera directa o indirecta, en la Segona Guerra Mundial. Coincidint amb el 80è aniversari del final del conflicte, el setembre del 2025 es programaran dos caps de setmana de conferències i activitats complementàries. La finalitat és impulsar la investigació històrica per descobrir les vivències "d'homes i dones anònimes de les Terres de l'Ebre que van lluitar o que van participar d'alguna manera en la guerra", i a partir d'estes "històries humanes", conèixer millor el context històric i social de l'època.

En la presentació del Congrés 'Ebrencs i ebrenques a la II Guerra Mundial', s'ha fet una crida a fer treballs d'investigació històrica per recuperar "històries humanes" i fer valer "la importància" dels ebrencs i ebrenques que directament o indirectament van participar el conflicte bèl·lic. Recuperar la memòria democràtica, com ha apuntat el director de Justícia a l'Ebre, Lluís Montull, suposa reescriure "el relat oficial" a partir de les "microhistòries" d'aquells que ho van patir.

Des d'Amics i Amigues de l'Ebre, Marc March ha recordat que tot i els centenars de llibres i milers de conferències que s'han fet sobre la Segona Guerra Mundial, "encara hi ha molt per dir" des de les Terres de l'Ebre, on la investigació és escassa. L'objectiu del simposi internacional és "generar un espai de coneixement i de debat, sense repetir aspectes històrics contats amb escreix, i crear una visió propera, contrastada i innovadora" per explicar aquells fets.

El comitè científic del congrés encara s'ha de concretar, però l'organització proposa set blocs de continguts per treballar i incentivar esta investigació. Són Exili i deportació. Ebrencs als camps de concentració nazis; Lluita. Ebrencs a la resistència francesa; Treball forçat. Ebrencs participants al TODT; Exèrcit. Ebrencs lluitant als exèrcits aliats; Exèrcit. Ebrencs a la División Azul; El paper de les dones ebrenques a la II Guerra Mundial; i Memòria i didàctica.

Seus i dates

Les seus previstes seran Tortosa i Amposta que acolliran les conferències els dos últims caps de setmana del mes de setembre de 2025. A més a més, es programaran activitat activitats complementàries per crear una xarxa de difusió i divulgació de l'esdeveniment a diverses poblacions de l'Ebre. Per tancar este programa es treballa amb el campus extens de la URV i l'IRMU (Institut Ramon Muntaner).