El pintor i escultor alemany Rainer G. Schumacher, establert a les Terres de l’Ebre i fundador del Raval de l’Art, ha presentat a la Fira de la Terrissa de la Galera, celebrada el cap de setmana passat, una obra que, més que un projecte artístic, és una reacció vital i una declaració pública a favor de la pau i de la llibertat. El projecte consta d’un quadre de gran format, dividit en quatre peces d’uns 4,6 metres d’amplada total, i dos escultures que simbolitzen una gran abraçada col·lectiva.
Esta creació sorgix com una resposta als temps actuals, en què, segons l'artista, "la manipulació i la violència amenacen de nou l'existència humana".
Una vida marcada pel compromís
Schumacher porta dins la lluita per la llibertat des de petit. Nascut en plena Segona Guerra Mundial, ha viscut de prop diferents processos de canvi i repressió política. Va participar activament en el moviment pacífic que va precedir la caiguda del Mur de Berlín, al crit de "Nosaltres som el poble", on també va crear un quadre que ha estat la inspiració per al que ha presentat a la Fira de la Galera.
L’escultor i pintor també va donar suport als artistes del govern d’Allende amb els que va crear un vincle emocional molt profund; "Aquella experiència em va marcar profundament. Sempre he sentit que l’art no té sentit si no és per defensar l’existència humana, per difondre amor i consciència", explica. L’artista evoca aquells dies amb un sentiment intens, marcat pel record del cop d’estat i la dura repressió que va patir el país poc després d’aquella trobada. Rainer no pot contenir l’emoció quan rememora la visita dels artistes xilens, amb els quals va perdre el contacte i que, malauradament, van patir un tràgic destí sota la dictadura de Pinochet.
Un missatge universal
El seu nou treball és un pas més en esta trajectòria de compromís. "Quan penses en la pau, no la pots veure. És una energia que només podem transmetre a través dels pensaments, de l’art, de l’amor", diu. Per això, Schumacher ha volgut que el seu quadre reculla "els rostres del poble del món", recordant que, malgrat les diferències culturals, "en el fons som un sol poble".
La gran obra de fons, concebuda gairebé com una manifestació simbòlica, acompanya dos escultures que representen la gran abraçada de la humanitat: "Som molts els que volem viure en pau i llibertat", assegura.
Art que no es ven
Preguntat sobre si posaria a la venda les peces, Schumacher és taxatiu: "La pau no és ven. És una obra de la raó i de l’amor. No hi ha pau sense amor". El seu art no busca només emocionar, sinó també provocar una reflexió profunda sobre el valor de la vida i el tipus de societat que volem construir. "La meua temàtica: és per què fer art si no és per transformar, per sembrar amor?"
Inspiracions que travessen el temps
Les seues fonts d’inspiració són també un reflex d'este esperit: des de la música de John Lennon que l’ha inspirat en este procés fins a Víctor Jara, passant per Beethoven, Bach o Pablo Neruda amb música de Theodorakis. "Tota esta música portava emocions pacífiques, una energia capaç de moure consciències", recorda emocionat.
Amb esta nova proposta, Rainer G. Schumacher convida, des del cor de les Terres de l’Ebre, a recordar que la pau no és només un desig: és una construcció col·lectiva que comença individualment.
Rainer té previst fer d’esta obra un altra peça d’escultura de gran format que vol que presidisca el centre Raval de l’Art, situat a la Raval de Cristo. A la Galera, la seua obra s’ha pogut veure al costat de les peces de ceràmica de la seua companya la ceramista Teresa-Marta Batalla i de la seva filla, Francesca Schumacher.