Emotiu acte comarcal del 25N a Móra la Nova: «La Ribera d’Ebre diu prou, en memòria de la Marina»

A l'acte s’hi ha sumat també la família de la jove de Garcia assassinada, que ha reclamat justícia

Els alumnes de l’Escola d’Art que han protagonitzat la performance, amb la família i representants institucionals i de les entitats col·laboradores
Els alumnes de l’Escola d’Art que han protagonitzat la performance, amb la família i representants institucionals i de les entitats col·laboradores | Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Aguaita.cat
27 de novembre del 2023
Actualitzat a les 11:02h
Coincidint amb la celebració, este dissabte 25N, del DiaInternacionalperal’EliminaciódelaViolènciaverslesDones, el ConsellComarcaldelaRiberad’Ebre ha celebrat este migdia un emotiu acteinstitucional a la plaça Catalunya de MóralaNova, el municipi de la comarca on al març es va produir un dels 14 feminicidis registrats aquest 2023 a Catalunya. Al clam unànime de “ni una més!” s’hi ha sumat també la família de la jove de Garciaassassinada, que ha reclamat “justícia i que ningú hagi de patir ni perdre la vida per ser dones. Per la Marina i per totes, lluitem per un país lliure de violència masclista” ha dit la mare, agraint el suport rebut d’una comarca que avui s’ha expressat públicament encara colpida pel crim.

La “lluita col·lectiva” contra la violència envers les dones és “una carrera de fons”, s’ha recordat en la declaració institucional que han llegit representants de la comarca, d’entitats locals, centres educatius i companyes de feina de la víctima riberenca, abans del minut de silenci convocat amb motiu del 25N i en record a les víctimes.

“Per acabar amb la violència masclista i el patriarcat us necessitem a tots i a totes. No n’hi ha prou amb el que fem des de les institucions i l’àmbit públic si després, en el nostre dia a dia, quan veiem una agressió o un comentari fora de lloc, fem veure que no ho hem vist o ho justifiquem” ha dit la consellerad’Igualtat, Feminismes, JoventutiSalutdelaRiberad’Ebre, RosaGarcia, confiant “en la força de la nostra gent” per eradicar esta xacra social: “Cal que eduquem els nostres fills i filles en el respecte perquè Marina sigui la última víctima d’un feminicidi a la Ribera d’Ebre”.
 

Atenció a les víctimes i prevenció


Este tràgic succés no ha estat l’únic cas registrat a la comarca en el que portem d’any. L’àrea de Feminismes i Igualtat del Consell ha atès 26veïnes per violènciamasclista, i des de gener 17 riberenques han rebut suportpsicològicijurídic del Serveid’InformacióiAtencióalesDones (SIAD).Unes dades que “demostren que encara queda molt per fer” ha dit l’alcalde de MóralaNova, i vicepresident del ConsellComarcal, CarlosTrinchan, animant a “no tenir por a denunciar i parlar dels casos de violència”, ja que “és millor prevenir que no haver de lamentar-nos-en quan ja és massa tard”.
 
 
L’acte s’ha celebrat davant del mural de la plaça Catalunya fet pels alumnes de l’escola d’art.
 
Des del ConsellComarcal es duen a terme diversos programespreventius, com els tallersdelKant per a la Igualtat a tots els alumnes dels instituts de la Ribera, les campanyes de difusió de protocols en espaisd’oci de la comarca i les maletespedagògiques per coeducar a les noves generacions en la Igualtat, les quals estan a disposició d’escoles, biblioteques i entitats de lleure, o del professorat en el cas de la maleta sobre LGBTI, que compta amb el suport tècnic d el Serveid’AtencióIntegral (SAI).

A més, s’han impulsat projectes capdavanters, com el primerpuntlilaIrisat de les Terresdel’Ebre en l’àmbiteducatiu, autogestionat pels propis alumnes de l’institutescola3d’abril de MóralaNova: “És molt important el paper de les noves generacions. Cada cop som més i cada vegada serem més” afirma la consellera d’Igualtat, destacant la particularitat d’aquest punt lila irisat, tant pel que fa a la sensibilització i prevenció de casos de violència, com en la detecció i orientació a les víctimes per afrontar-ho: “Els nois i noies voluntàries tenen el suport del professorat i de les tècniques comarcals però és molt positiu i molt encoratjador que siguin els mateixos joves els que tracten les situacions de violència que viuen els seus companys, de tu a tu i entre iguals”.
 

Nova proposta artística amb motiu del 25N

 
L’acte institucional s’ha celebrat davant del mural que va fer l’Escolad’ArtJosepCassadó de MóralaNova, pocs dies després del feminicidi de la Ribera, en un acte reivindicatiu que “al seu dia va servir per expressar, a través de l’art, la ràbia continguda i el dolor dels alumnes i artistes d’este centre, on coneixiem a la víctima”, ha explicat RosaPere, desvetllant que d’aquella iniciativa ha sorgit el projecte artístic que els darrers anys l’Escola d’Art presenta amb motiu del 25N, sumant-se a les reivindicacions de l’acte institucional comarcal.
 
A la performance han pogut participar-hi 14 de les persones que s’han concentrat a la plaça Catalunya de Móra la Nova, i de l’explosió dels globus de pintura, 14 en total, un per cada víctima de violència masclista de 2023, sorgirà un nou projecte que tindrà continuïtat i que es presentarà més enllà de la Ribera, com altres anys.