Arrenca el judici del concurs de creditors d'Agrofruit després d'ajornar-lo tres vegades

El jutjat mercantil de Tarragona determinarà la responsabilitat de l'exdirector i cinc imputats més per la fallida

Aguaita.cat
24 de novembre del 2023
Actualitzat a les 12:21h
Instal·lacions d'Agrofruit, al polígon de Campredó.
Instal·lacions d'Agrofruit, al polígon de Campredó. | Sofia Cabanes
El judici pel concursdecreditors de l'empresacitrícolaAgrofruit de Tortosa ha començat este divendres. Està previst que declaren els cincimputats, l'exdirectorgeneralXavierGuarner i quatremembres del conselld'administració d'Agrofruit, vuittestimonis i dospèrits.

El jutjat mercantil ha de determinar "la responsabilitat efectiva" de la fallida de l'empresa i la definitiva liquidació que es va fer el 2018, així com del forat econòmic que ha suposat, d'uns 50 milions d'euros, "un passiu que no es pot cobrir amb els actius que hi ha". Els consellers fan front a la petició d'una inhabilitació per al comerç de cinc anys i assumir la meitat del cost del dèficit concursal. En el cas de l'exdirector general li reclamen el cost total.

Dels dotzeencausatsinicialment, dos han mort i cinc han arribat a un acord amb l'administració concursal, entre ells l'auditor de comptes. El judici s'havia posposattres vegades, el darrer al juny, per falta d'espai als jutjatsmercantilsdeTarragona. Per resoldre-ho, la vista s'ha traslladat ara la tercera planta de l'AudiènciadeTarragona, a la sala de la secció quarta, tot i que el presideix el jutjat mercantil. Està previst enllestir-lo en dues jornades, este divendres i dilluns vinent.
 

El magistrat, la fiscal i els lletrats defensors a l'inici del judici del concurs de creditors de l'empresa Agrofruit que se celebra a l'Audiència de Tarragona Foto: Anna Ferràs
 

Responsabilitat penal


XavierGuarner, que havia estat director general i gerent de l'empresa citrícola Agrofruit i EbrefruitdeTortosa ja va ser condemnat com a responsable d'un delictesocietari de falsedatdocumental. La Secció Segona de l'Audiència de Tarragona, el febrer del 2021, va ratificar la condemna del jutjat penal 1 de Tortosa - del 30 de setembre de 2019), que el condemnava a 27 mesos de presó, una multa de 3.000 euros i a pagar una indemnització de 800.902,16 euros, més interessos.
 
Guarner havia maquillat amb facturacions fictícies, subvencions inexistents i compravendes entre les dues societats de l'empresa, un deute de fins a 50 milions d'euros. L'exdirector és un dels cinc encausats en el judici del mercantil de Tarragona, juntament amb els quatre consellers de la companyia que no han fet un pacte previ.
 

La fallida de la citrícola més gran de Catalunya

 
Agrofruit Export s'havia situat el 2012 com la principal exportadora de cítrics de Catalunya (el 57%), amb més de 70 milions d'euros de facturació. El 2013 es va destapar una acumulació de deutes de més de 50 milions d'euros i un patrimoni net negatiu d'uns 30 milions més. El seu exgerent havia ocultat 15 milions d'euros de pèrdues amb una facturació fictícia durant anys. El cas es va destapar arran de l'operació policial Àgora.

El consell d'administració de l'empresa va obrir un concurs de creditors voluntari que es va tancar amb un conveni el 2016, on els proveïdors ordinaris acceptaven una quita de fins al 70% durant dos anys i les entitats financeres de fins al 50%. El creditor, acceptant aquesta "generosa" quita, demostrava que mantenia la confiança en la recuperació de l'empresa citrícola ebrenca, però el preu del fruit i la falta de finançament, perquè els bancs no els van voler donar nous préstecs, van fer caure la facturació fins als 18 milions d'euros la campanya 2017/2018.

Tampoc es va aconseguir trobar un comprador, el conveni no es va superar i a finals del 2018 Agrofruit va acabar tancant i executant la liquidació definitiva, fet pel qual la fallida s'atribueix a una mala gestió, que XavierFaura, advocat d'alguns dels membres del consell d'administració defensarà en el judici que és responsabilitat de l'exgerent Xavier Guarner i demanarà "l'absolució" dels seus clients. "No es podrà cobrir l'important passiu que hi ha, però no vol dir que algun dels administradors sigui responsable i així ho intentarem demostrar", ha assegurat Faura, abans de l'arrencada del judici.
 

Hub d'Ametller Origen


Amb la companyia liquidada des de fa uns anys, el grup AmetllerOrigen va comprar, al juny d'enguany, les antigues naus d'Agrofruit Export i Ebrefruits, de vint mil metres quadrats, al polígon Baix Ebre de Campredó de Tortosa. La companyia planeja crear un hub des de les Terres de l'Ebre, crear una xarxa de productors al territori i fins i tot recuperar la parada de tren que tenia la companyia citrícola per exportar fruites i hortalisses a Europa.