Dos empreses de la Ràpita i una d'Alcanar, guardonades amb els premis de turisme de la Diputació

Càmping Alfacs, MesMar Box i Descobreix l’art contemporani al Delta de l’Ebre han estat els guanyadors del Premi Jordi Cartanyà de Turisme

Foto dels premiats en l'acte de Som Turisme d'enguany
Foto dels premiats en l'acte de Som Turisme d'enguany | Diputació de Tarragona
Aguaita.cat
24 de novembre del 2023
Actualitzat a les 9:37h
El sectorturístic a la demarcaciódeTarragona continua la seua recuperació. L'ocupació als establiments turístics de la Costa Daurada i les Terresdel'Ebrehaaugmentat respecte l'exercici anterior. En concret ha pujat un 3,8% a la Costa Daurada i un 0,3 % a les Terres de l’Ebre. Estes dades s'han fet públiques este dijous al Celler de Vila-seca durant l'acte SomTurisme, un esdeveniment creat pel PatronatdeTurisme de la DiputaciódeTarragona per reconèixer i donar suport al sector turístic i que també ha servit per lliurar el PremiJordiCartanyàdeTurisme. CàmpingAlfacs, Rucs de Montsant (Ferran Mestres), Reconnecta’t amb el terròs (el Brogit-Ludi Artis), MesMar Box (empresa MesMar), Descobreixl’artcontemporanialDeltadel’Ebre  (Arte-Contemporary, la Ràpita) i la iniciativa de joc i descoberta durant les visites al Parc Samà (de Developing Natural Activities, SL) han estat els projectes guardonats enguany.
 
“Tanquem un exercici turístic que ha mantingut una evolució positiva i que ha estat marcat pel creixement de la demanda, un exercici que alhora ens proposa nous reptes a nivell social, econòmic i ambiental. En este sentit, “continuarem treballant per assolir un model turístic sostenible per a la societat d’acollida, que generi prosperitat i que contribueixi  a augmentar  la qualitat de vida de la ciutadania”, ha destacat la presidenta de la DiputaciódeTarragona, NoemíLlauradó. Així mateix, Llauradó ha assegurat que per aconseguir-ho “seguirem apostant per dinàmiques basades en el coneixement, la innovació i la diversificació de la nostra oferta, posant en valor tot allò que ens diferencia i ens fa ser més competitius i donant més pes a l’interior de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre,” i “ho farem amb lideratge, responsabilitat i sumant aliances i mecanismes de cooperació entre el sector públic i privat”.

Per la seua part, el president del PatronatdeTurisme, CarlosBrull, ha destacat la recuperació del mercatinternacional, en gran part gràcies a l’activitat d’una infraestructura clau com és l’aeroport de Reus. “Estem molt satisfets de comprovar com els esforços i el treball constant per mantenir i obrir rutes han donat resultats tan positius”, ha assenyalat Carlos Brull, qui ha afegit que “tenim per davant molts reptes, ja sigui a nivell mediambiental, per la incertesa econòmica o per la inestabilitat en determinats països, que ens pot afectar provocant que siguem destinació refugi de vacances”. Finalment, el president del Patronat ha posat de manifest que “treballar amb el territori de manera conjunta és la millor garantia per amplificar i posicionar el valor de les nostres destinacions”.
 
L’acte també ha comptat amb l’assistència de la directorageneraldeTurismedeCatalunya, MartaDomènech, que durant la seua intervenció ha assenyalat que “la capacitat d’atracció de Catalunya és tan àmplia que el turisme ha arribat, arriba i seguirà arribant en el futur. La qüestió és com ho podem fer per optimitzar el que és una font de riquesa per tal que es generi una prosperitat compartida pel conjunt de la societat i seguir potenciant els atributs positius que aporta a la societat.”
 
Este any 2023 l'ocupació a la Costa Daurada ha estat un 3,8% per sobre del 2022 i a les Terres de l'Ebre un 0,3%, això es trasllada en 4.840.189 arribades registrades amb 18.247.565 pernoctacions en total; mentre que a les Terres de l'Ebre les arribades han estat un total de 420.994 i les pernoctacions 1.219.491. L'estada mitjana s'ha mantingut gairebé igual que al 2022, tant a Costa Daurada (amb 3,77 nits), com a Terres de l'Ebre (amb 3,01 nits).

L'exercici ha estat marcat per la recuperació del mercat internacional. A la Costa Daurada el mercat espanyol i català representa el 51,8% de l’ocupació, mentre que a les Terres de l'Ebre s'ha situat al 75,8%. A totes dues destinacions el principal mercat internacional segueix sent el francès, amb un 12,5% a la Costa Daurada i un 10,9% a les Terres de l'Ebre. A la Costa Daurada el segueixen el britànic i l'irlandès, amb molt bons comportaments, 10,3% i 6,3% respectivament. I a les Terres de l'Ebre el segueixen l'alemany, amb un 3,9%, i l'holandès, amb un 2,8%. Tot i això, el mercat que més ha crescut en nombre de pernoctacions a les dues destinacions ha estat l'alemany, generant un creixement del 41,8% en les pernoctacions a la Costa Daurada i del 33,5% a les Terres de l'Ebre. Pel que fa als hotels i els càmpings han tingut molt bon comportament a totes dues destinacions.
 
La recuperació dels visitants internacionals ve donada, en gran part, per l’activitat de l’aeroport de Reus. En aquest sentit, al final de l’exercici 2023, l’aeroport ha superat el milió de passatgers, una xifra que no s’havia assolit des del 2019. La xifra global ha estat de 1.040.303 usuaris (fins al mes d’octubre), que han comptat amb una oferta de 23 rutes amb origen o destinació a l’aeroport de Reus. Vueling, Air Nostrum, Ryanair, Jet2 i TUI han estat les companyies que han operat des d’Irlanda, Bèlgica, Alemanya, França, Espanya, Països Baixos i el Regne Unit. En concret, i fruit de l’estratègia de promoció de la Taula Estratègica de l’Aeroport, el 2024 l’aerolínia Easyjet operarà amb dues noves rutes (Londres-Lutton i Manchester) i alhora es mantindrà la ruta a París, operada per Vueling, i la ruta a Palma de Mallorca, operada per Air Nosturm.
 
Pel que fa a l’activitat creuerista, durant el 2023 han arribat a Tarragona 55 creuers amb un total de 100.000 passatgers. L’any 2024 la companyia MSC mantindrà com a port base a Tarragona i s’organitzarà la 64a Assamblea de Medcruise de l’11 al 14 de juny per donar a conèixer el port i la destinació al sector més professional del món dels creuers.
 

Premis Jordi Cartanyà
 

L'acte també ha servit per reconèixeriniciativesempresarials impulsades pel sectorturístic a la Costa Daurada i les Terresdel'Ebre amb el lliurament del PremiJordiCartanyà de Turisme 2023, convocat per la DiputaciódeTarragona, a través del seu Patronat de Turisme. «Les propostes guanyadores destaquen, un any més, per la innovació, la creativitat, la sostenibilitat i la tecnologia, elements en què es fonamenten les bases d'aquests premis i que, des de la Diputació, considerem essencials per al bon desenvolupament de les iniciatives turístiques en el moment actual», ha assegurat la presidenta Noemí Llauradó.
 
El PremiJordiCartanyà, amb una dotació total de 30.000€, ha distingit 6iniciatives empresarials de la demarcació amb 5.000€ cadascuna, (3 de la Costa Daurada i 3 de les Terres de l’Ebre) . En la categoria de 'Millor proposta innovadora i creativa per a un desenvolupament turístic sostenible' (atenent els objectius de desenvolupament sostenible de l'Organització Mundial del Turisme) a CàmpingAlfacs (Alcanar), pel seu projecte de renovació de l’establiment compromès amb l’ecoturisme i la sostenibilitat. L'altra premiada ha estat Rucs de Montsant (Cabacés), de Ferran Mestres, una iniciativa de reconnexió amb el paisatge i la fauna de la Serra de Montsant per a tota la família que proposa una experiència adreçada al segment familiar a través d’un recorregut entre vinyes, oliveres i boscos acompanyant rucs autòctons.
 
Pel que fa a la categoria de 'Millor proposta de solucions tecnològiques per a la comercialització i comunicació de productes i serveis turístics', ha estat premiat El Brogit-Ludi Artis (amb seu a Falset), per la seua iniciativa Reconnecta’t amb el terròs, que integra la tecnologia en una iniciativa transversal i per a tots els públics, una proposta que inclou l’oferta turística en totes les seves vessants: patrimoni cultural, natural, gastronòmic, enològic, etnològic i que inclou guia i també el suport d’una WebApp. També en esta categoria ha estat premiada l’empresaMesmar (la Ràpita) per la seua proposta que facilita i promou l’accés al material per a les activitats nàutiques.
 
I en la categoria de 'Millor proposta per a la creació de nous productes de turisme experiencial’ s'ha guardonat la proposta Descobreixl’artcontemporanialDeltadel’Ebre, de De Arte-Contemporary, (la Ràpita), que posa a l’abast del públic l’art contemporani local i internacional amb una proposta original integrada en la natura. Finalment, també ha rebut el premi Developing Natural Activities, SL, per la seua proposta d’experiències de joc i descoberta per a tota la família durant les visites al Parc Samà (Cambrils).