El Baix Ebre i la Ribera d'Ebre hauran de pagar la meitat dels tractaments contra la mosca negra

La proposta preveu incrementar 100.000 euros el pressupost que té el COPATE contra les plagues

Representants del COPATE
Representants del COPATE | Consell Comarcal del Baix Ebre
Aguaita.cat
20 de novembre del 2023
Actualitzat el 21 de novembre a les 0:47h
Els consellscomarcalsdelBaixEbre i la Riberad'Ebre i la DiputaciódeLleida hauran d'assumir la meitat del finançament dels treballs contra la plaga de la moscanegra als riusEbre i Segre. La proposta que fa el COPATE (Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre) servirà per tenir 100.000 euros més i fer front als sistractaments que es preveuen i que s'han demostrat efectius. El COPATE va signar amb la Generalitat un conveni per finançar els tractaments entre 2022 i 2025 de 360.000euros. "Som conscients que no agrada a ningú pagar per un servei que fins ara pagaven les administracions superiors, però si no fem aquest pas, ens veurem obligats a reduir els tractaments planificats", ha assegurat el presidentIvanGarcia.

La modificació de l'actual sistema de finançament del controlde la plaga la moscanegra es modificarà per incloure la "participació del món local" en les despeses que generen els tractaments, com es fa també amb el mosquit al deltadel'Ebre.
 
Pel que fa al control de la plaga del mosquit, el COPATE repetirà els quatretractaments que s'han fet enguany i que els municipis afectats han considerat "un encert". Per mantenir este nombre de tractaments cal trobar finançament per als "costos associats", la compra de productesbiocides o les hores de vold'avioneta. Segons el Consorci, la DiputaciódeTarragona estudia fer una millora de la seua aportació.
 

Dipòsit de Mas de Barberans sense capacitat

 
El pressupost del COPATE, de prop de 20 MEUR, també haurà de fer front "l'exhauriment de la capacitat d'admissió de residus" del DipòsitControlatdelMasdeBarberans (Montsià) el tercer trimestre de l'any que ve. Cal "habilitar alternatives" i l'any que ve s'obre un termini, que s'espera que siga inferior a dos anys, on incrementaran els costos del tractament de residus. L'augment ja es va avançar als ajuntaments i, en molts casos, han adaptat les seves ordenances fiscals per fer-hi front.

El pressupost del COPATE inclou una patida d'1,3milionsd'euros per desplegar les actuacions incloses en el PladeSostenibilitatdeTurismeenDestinacions (PSTD). Esta execució "serà possible" per una subvenció de 3 milions d'euros del Departamentd'Empresa i Treball. La finalitat és promocionar la ReservadelaBiosferaTerresdel'Ebre. També s'inclou una partida de 250.000 euros, subvencionada per la Generalitat, per a instal·lar un parcfotovoltaicd'autoconsum del Dipòsit Controlat de Mas de Barberans.