Amposta comença a treballar en un Pla director del verd urbà

Orientarà les decisions pel que fa a la planificació i gestió de les zones verdes de la ciutat

L'inventari actualitzat xifra en 5.000 els arbres en espais urbans.
L'inventari actualitzat xifra en 5.000 els arbres en espais urbans. | Cedida
Redacció
10 de novembre del 2023
Actualitzat a les 15:52h
L’Ajuntament d’Amposta s’ha dotat d’un Pla director del verd urbà, un document de treball que orientarà les decisions pel que fa als espais verds i a l’arbrat de la ciutat i servirà de referència en la planificació i gestió de les zones verdes. "Una ciutat més verda i amb més ombres és, al final, una ciutat més fresca, sostenible i saludable per a les persones, per això s’ha iniciat la redacció d’esta iniciativa que marcarà les línies d’actuació futures per fer d’Amposta la ciutat que volem: més verda i sostenible", explicava l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs.

La regidora d’Acció Climàtica i Medi Rural, Núria Marco, acompanyada de la tècnica responsable de la redacció del pla, van visitar diferents espais de la ciutat per analitzar l’estat actual dels espais verds. Marco destacava que "l’eina ens permetrà establir criteris per prendre decisions a l’hora de fer compatibles les infraestructures amb el verd urbà". Algunes de les valoracions que es van fer incloïen els talussos del passeig fluvial, l’estat dels xops, la manca de verd als carrers estrets o l’afectació de les palmeres del Poble Nou del Delta.

L’inventari actualitzat dels arbres d’Amposta és de vora 5.000. Avui, la ràtio és d’un arbre per cada 4,5 habitants, pel qual amb este pla es planificaran les mesures necessàries per disminuir-la fins a la recomanada, d’un arbre cada tres persones. El Pla director del verd urbà inclourà també l’anàlisi de l’estat actual de les zones verdes, criteris de disseny i planificació dels carrers arbrats, selecció d’espècies, criteris de plantació i manteniment i protecció de l’arbrat.

El cost de redacció d’este pla és de prop de 18.000 euros, finançat en un 90% pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya a través de les Subvencions per al finançament d’actuacions a les reserves de la biosfera a Catalunya (Next Generation EU). La subvenció total atorgada és de 25.960,50 euros i inclou també el pla d’implementació de l’Agenda 2030.

Esta acció compleix amb els ODS de l’Agenda 2030 11, de ciutats i comunitats sostenibles, el 13, d’Acció Climàtica, i el 15, de Vida terrestre. A més, correspon a la mesura 40 del Pla d’Acció Municipal (PAM): Potenciarem l’arbrat com a part d’un ecosistema amb flora i fauna autòctona planificant la renovació de l’arbrat i seleccionar les espècies arbòries amb visió de futur tenint en compte la resistència al medi urbà, el port i la floració.