El Programa de Suport Vital als Centres Educatius que va arrencar a les Terres de l'Ebre forma 280.000 alumnes a Catalunya

La prova pilot es va posar en marxa a Tortosa i ja ha arribat a 750 centres

Alguns dels alumnes que han rebut la formació en suport vital.
Alguns dels alumnes que han rebut la formació en suport vital. | Cedida
Redacció
06 de novembre del 2023
Actualitzat el 07 de novembre a les 10:46h
El Programa de Suport Vital als Centres Educatius, gestat en una prova pilot a tres centres educatius de Tortosa, amb 300 alumnes, ha acabat formant 280.000 alumnes i ha arribat a 750 centres d'arreu de Catalunya des de la seua posada en marxa el curs 2005-2006.

La iniciativa es va impulsar des de les Terres de l'Ebre a partir d'una proposta "innovadora" al professorat d'Educació Física d'elaborar un programa educatiu per ensenyar a tot l'alumnat el Suport Vital Bàsic. El programa va comptar amb la coordinació del departament de Salut, del d'Educació i els Serveis Territorials, així com del Consell Català de Ressuscitació (CCR). Esta formació ja s'ha introduït a tots els centres ebrencs -94- i s'ha estès a tot el país.

"És un orgull veure com una iniciativa que va néixer a les Terres de l'Ebre amb una prova pilot a tres centres educatius de Tortosa i poc més de 300 alumnes ha arribat avui a més de 750 centres educatius de Catalunya i 280.000 alumnes", ha valorat el delegat del Govern, Albert Salvadó, este dilluns des de l'Escola La Mercè de Tortosa, on també ha reconegut la tasca feta pels impulsors i de la comunitat educativa.

A Catalunya, cada dia entre vuit i deu persones patixen una aturada cardíaca. La majoria es produïxen en l'àmbit extrahospitalari i una ràpida actuació de la ciutadania n'augmenta la supervivència i disminuïx el risc de lesions. El programa de Suport Vital als Centres Educatius busca preparar la ciutadania per reaccionar davant d'una aturada cardiorespiratòria i, així, augmentar indirectament la supervivència de la mort sobtada a la comunitat.

La proposta del programa va adreçada a l'alumnat d'entre 3 a 16 anys, amb unes sessions adaptades segons l'edat. A tall d'exemple, en el cicle infantil i inicial, es treballa la consciència i la coneixença del 112 i la crida d'ajuda. Al mitjà, s'ensenyen conceptes al voltant de la respiració mentre que al cicle superior s'introduïx teoria sobre les compressions toràciques. En el cas de primer i segon d'ESO es comencen a practicar les compressions toràciques i en els últims dos anys, els aprenentatges sobre l'ús del desfibril·lador.