Acord entre els sectors implicats en el traçat de la guarda de protecció del Fangar

El recorregut d'uns catorze quilòmetres ha d'actuar de barrera de contenció davant la pujada de la mar

El Delta de l'Ebre des de l'aire.
El Delta de l'Ebre des de l'aire. | Carlos Montserrat
Aguaita.cat
20 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 12:16h
El Departamentd’AccióClimàtica ha definit el traçat de la guarda de protecciódelFangar, que s’inscriu dins de les actuacions previstes en el marc de l’EstratègiaDelta per donar resposta a la necessitat d’adaptació i mitigació d’esta zona davant dels efectes de la crisi ambiental.

El traçat ha estat acordat conjuntament amb la ComunitatdeRegantsdel’Esquerra, el ParcNatural del Deltadel’Ebre, els ajuntaments de l’Ampolla i Deltebre i els veïns de les terresd’arrossars properes.

Per definir el traçat, d’uns 14quilòmetres de longitud, s’han tingut en compte aspectes com la conservació de la xarxaNatura2000 o la millora de la capacitat de desguàs dels camps adjacents, entre d’altres. El traçat proposat discorre, de manera prioritària, per camins ja existents que s’ampliaran, es reforçaran i s’incrementaran de cota fins a 1,2 metres per damunt el nivell del mar. Així mateix, en algunes zones on el camí és inexistent, es planteja convertir les petites guardes actuals en una única guarda més reforçada i accessible per als veïns.

Esta actuació de reforçament de les guardes s’emmarca dins l’estratègia de solucions basades en la natura, emprant com a material els propis de la zona o externs amb molt poc impacte, i buscant la màxima integració paisatgística en aquest entorn natural protegit. En cap cas, no es construiran esculleres de pedra o camins pavimentats.
 

Reunió del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural amb els agents implicats Foto: Acció Climàtica


Pel que fa a la zona de la bassadelesOlles, el traçat transcorreria per la part del darrere d’aquest espai natural protegit fins a enllaçar amb l’estació de bombament situada a l’entrada de la bassa.

La guardadelFangar té com a objectiu actuar de barreradecontenció davant la pujadadelmar i evitar l’entrada d’aigua marina terra endins i la salinització dels campsd’arròs.
 
El traçat acordat, que ocupa parcialment espais de la zona maritimoterrestre de la costa deltaica, es presentarà formalment a la Comissió Bipartida del Delta de l’Ebre formada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic per a la seva aprovació. Un cop superat aquest tràmit, l’any vinent es podria iniciar la licitació del projecte executiu i l’estudi d’impacte ambiental corresponent.

Actualment, ja s’estan executant els treballs de reforç de les guardes de protecció de les basses del deltadel’Ebre i en breu es licitaran les obres per construir una guardadeprotecció al llarg de la badiadelsAlfacs. Així mateix, també s’ha iniciat el procés de licitació per al desenvolupament del projecte tècnic que ha de definir les actuacions necessàries per reforçar el front litoral del delta de l’Ebre, i la gestió de sorres i la restauració dels ecosistemes costaners dunars. També es treballa intensament per fer possible l’execució de la provapilot per mobilitzar100.000tones de sediments del pantàdeRiba-roja.
 
L’EstratègiaDelta, impulsada pel Governde la Generalitat, preveu una inversió de gairebé 120 milions d’euros fins a l’any 2032 en actuacions per donar resposta a la necessitat d’adaptació i mitigació del delta de l’Ebre davant dels efectes de la crisi ambiental mitjançant accions per revertir la subsidència, la regressió i la pèrdua d’hàbitats.