La rapitenca Vanessa Roca, seleccionada com a fotògrafa emergent en el certamen Talent Latent

L’exposició també acull l’obra d’un artista palestí que retrata l’evolució de la violència a Gaza

Dos de les imatges de la rapitenca Vanessa Roca.
Dos de les imatges de la rapitenca Vanessa Roca. | ACN (Neus Bertola)
Redacció
13 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 16:12h
L’exposició ‘Talent Latent’, que s’emmarca dins el Festival Internacional de Fotografia SCAN de Tarragona, acull l’obra de l’artista palestí Mahmoud Alhaj. A través de diferents materials d’arxiu de l’exèrcit israelià, imatges fetes per drons i fotocòpies d’un diari personal, entre altres, Alhaj mostra l’evolució de les formes i les eines de la violència exercida als territoris palestins, sobretot, a Gaza entre el 1987 i el 2023. Este és un dels deu treballs internacionals -entre els prop de 400 presentats- que la comissària Érika Goyarrola ha seleccionat per a la desena edició del certamen. Entre ells, també es troba el de la fotògrafa rapitenca Vanessa Roca. L’exposició es podrà veure fins al 26 de novembre al Tinglado 2.

El Festival Internacional de Fotografia SCAN de Tarragona donarà el tret de sortida este  divendres a les set de la tarda amb la inauguració de l’exposició ‘Talent Latent’. “Després de deu edicions, esta projecció de nous talents continua sent l’activitat principal del certamen”, ha afirmat el director artístic del festival, Jesús Vilamajó, qui celebra que continue sent “una plataforma de divulgació per als artistes emergents”.

Enguany, el títol escollit ha estat ‘Traces de llum. Memòries de la imatge fotogràfica’. Els deu artistes internacionals escollits parlaran d’este concepte des de “diferents perspectives i llenguatges”, tal com ha apuntat la comissària Érika Goyarrola. “Hi ha obres més pròximes a la fotografia documental, altres més abstractes, imatges més íntimes, materials d’arxiu o fotografies realitzades amb drons”, ha detallat Goyarrola. De fet, la comissària ha dividit les obres en tres grans apartats: històries silenciades o oblidades, el passat com a espai crític d’inspiració i l’empremta dels records que construïx la identitat personal i col·lectiva.

Dividida en tres blocs

En el primer grup, s’ubica l’obra ‘Lupi Belarra’ de l’artista xilè Mauro Saravia. En ella, es mostren diverses fotografies captades durant els processos d’exhumació que han tingut lloc en diferents zones del nord d’Espanya. De fet, el nom de la mostra fa referència a una flor que creix als camps on van tenir lloc els combats de la guerra civil al País Basc.

“Construïxo la meua història a partir dels records d’altres”, ha explicat Saravia, qui ha argumentat que els seus avis eren catalans i bascs que van exiliar-se a Xile. “Com que no em van explicar què havia passat, vaig començar a investigar sobre temes de memòria històrica i drets humans i vaig veure que hi havia una finestra molt oberta”, ha detallat.

Dins este mateix bloc també s’inclou l’obra '24/7 Violence' de Mahmoud Alhaj. En este  cas, l’autor posa l’accent en els paisatges antinaturals i la pèrdua de la identitat i la intimitat dels territoris palestins a conseqüència dels diferents episodis de violència.

Els treballs recollits a la segona part, com són el de Gloria Oyarzabal,Alejandra Vacuii i Andrés Solla, actualitzen i revisen fets, successos o llegendes del passat utilitzant la fotografia com a eina suggestiva, evocadora i reivindicativa.

Una rapitenca entre els deu escollits

Finalment, en el tercer i últim bloc, s’integra l’obra 'Never Nerverland' de la rapitenca Vanessa Roca. En ella, l’artista parla de les traces des d’una perspectiva més íntima, personal i vulnerable, a través de fotografies quotidianes.

El conjunt d’obres que integren l’exposició ‘Talent Latent’ es podrà veure fins al pròxim 26 de novembre al Tinglado 2 del port de Tarragona. Tot i això, el Festival Internacional de Fotografia SCAN s’allargarà fins al 26 de febrer del 2024 amb una quarantena d’activitats.