Salut comença a injectar anticossos a mig miler de nadons ebrencs contra la bronquiolitis

S'inicia a les Terres de l’Ebre la campanya d’immunització d'infants fins a 6 mesos contra el virus respiratori sincitial

La immunització contra el VRS tindrà lloc als centres d’atenció primària i al mateix centre hospitalari
La immunització contra el VRS tindrà lloc als centres d’atenció primària i al mateix centre hospitalari | Cedida
Redacció
09 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 18:25h
El departament Salut ha iniciat a les Terres de l’Ebre la campanya d’immunització dels nadons fins a 6 mesos contra el virus respiratori sincitial (VRS) per evitar les bronquiolitis. A la Regió Sanitària Terres de l’Ebre, esta campanya suposarà immunitzar vora uns 500 nadons als centres d’atenció primària ebrencs. La immunització contra el VRS tindrà lloc als centres d’atenció primària (CAP) per als nadons nascuts entre l’abril i el setembre de 2023, i al mateix centre hospitalari per als nadons que nasquen entre este octubre i el mes de març de 2024, abans de rebre l’alta de maternitat.

El VRS, que afecta 9 de cada 10 infants durant els dos primers anys de vida, és un virus altament contagiós, que es dissemina amb les secrecions nasofaríngies infectades o amb la saliva. S’estima que el VRS és el responsable d’un 70% del total dels quadres de bronquiolitis i d’un 25% de les pneumònies en els menors d’un any, i solen ser més greus durant els primers mesos de vida i especialment importants en prematurs.

La dosi que s’administrarà als nadons serà el Nirsevimab, un anticòs monoclonal que ha demostrat un perfil de seguretat alt i una eficàcia del 80% en la prevenció de les infeccions per VRS. Cal tenir present que el Nirsevimab no és una vacuna, sinó que es tracta d’anticossos, és a dir, proteïnes generades pel sistema immunològic que ajuden a combatre malalties, i s’administra en una sola dosi intramuscular.

El departament de Salut va incloure la incorporació d’esta immunització al calendari de vacunacions sistemàtiques al mes de juliol, així com la vacunació antigripal per als infants de 6 a 59 mesos d’edat que es va iniciar fa poques setmanes.

Cristina Sanz, directora adjunta de l’Atenció Primària a Terres de l’Ebre, ha explicat que “l’augment de la immunització té una prevalença d’uns cinc mesos, per això és important que l’administració de l’anticòs es face ara, a l’inici de la campanya, que és quan apareix el virus i comença a provocar les bronquiolitis”.

Sonia Ponce, infermera pediàtrica i directora de la Línia Pediàtrica, anima totes les famílies a participar en esta campanya. "És molt important que els pares estiguen implicats. Gràcies a la immunització i a la col·laboració de les famílies, podem ajudar a reduir els efectes d'esta infecció, que pot tenir repercussions greus", destaca. A més, assenyala que “el Nirsevimab oferix una protecció durant pràcticament tota la temporada de circulació del VRS. A més a més, es pot administrar simultàniament amb altres vacunes, i els efectes secundaris són lleus i poc freqüents”.

Les famílies poden agafar cita a la seva infermera de referència a través de citasalut.gencat.cat, via telefònica o presencialment al seu centre d’atenció primària. Tanmateix, es faran revisions dels no immunitzats i es contactarà amb les famílies per facilitar l’accés al sistema i poder realitzar la immunització.