La Ribera d’Ebre es retroba a Vinebre per mantenir viva la tradició de ballar la jota a la comarca

Els nens de l’escola les Eres van ballar moltes de les jotes de la dotzena Festa comarcal, la millor mostra del futur d’aquest patrimoni immaterial i intangible ebrenc

Dotzena Festa de la Jota de la Ribera d’Ebre celebrada esta cap de setmana a Benissanet
Dotzena Festa de la Jota de la Ribera d’Ebre celebrada esta cap de setmana a Benissanet | Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre
Aguaita.cat
02 d'octubre del 2023
Actualitzat a la 13:03h
La plaça 1 d’Octubre de Vinebre ha acollit enguany la FestadelaJotadelaRiberad’Ebre, una cita on balladors i balladores de tots els pobles de la comarca es retroben cada any per compartir i mantenir viva la tradició de ballar la jota de tots els pobles riberencs.

La dansatradicional de les Terresdel’Ebre va ser la protagonista d’una cita “plenament consolidada, nascuda de la voluntat de recuperar la jota on s’havia perdut”, afirma el president del ConsellComarcal de la Riberad’Ebre, FrancescBarbero, que destaca “la voluntat d’organitzar-la que mostren els pobles i que hi hagi pobles que l’esperen” com a bona mostra de la “feina feta per LoFardellPatxetí per recuperar aquest patrimoni immaterial i intangible tan nostre”. Ho referma l’alcaldessa de Vinebre, TereViña, en nom del poble amfitrió d’aquesta 12a edició: “la jota la portem dins. La gent de la Ribera la viu i ens agrada molt poder acollir una festa cultural i comarcal tan nostra”.
 

Una tradició que arriba també a les escoles

L’entusiasme dels alumnes de l’escolalesEres de Vinebre, que van encetar la festa amb una ballada per practicar els balls patxetins i van participar activament en totes les jotes, demostra que després de 12 edicions “la jota té futur”, assenyala la presidenta de Lo Fardell Patxetí, molt contenta amb la bona acollida que ha tingut la festa i del fet que entre el públic hi hagués “professors de música d’escoles de la Ribera participant per aprendre a puntejar per portar-ho a les seves aules”. “Res d’això hauria estat possible sense el suport que hem tingut tots aquests anys de moltes institucions”, com el Consell Comarcal de la Ribera, l’IRMU, el departament de Cultura i tots els ajuntaments riberencs.

 

Els alumnes de l’escola de Vinebre encetar la festa ballant la jota de Benissanet Foto: Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre



La BandaMunicipaldeMúsica de Benissanet, que durant estos anys ha recuperat les melodies de totes les jotes riberenques alhora que Lo Fardell ho feia amb les coreografies, va ser l’encarregada d’amenitzar les 17jotesballades a plaça que avui formen part del calendari festiu comarcal: una rere l’altra, es van ballar les jotes de tots els pobles de la Ribera i la del peuet, com feien antigament els avantpassats d’arreu de la comarca després de la verema o de fer l’oliva.

Com mana la tradició, durant la festa es va subhastarunacoca entre el públic, este any gentilesa de la pastisseriaLarossa de Flix, i elaborada amb Vi PQT de Missa – Macabeu del celler Molí de Rué, que enguany va cotitzar a 62 euros. També va tenir molt bona acollida la cantadadecoples per un dels vinebrans que més ha estudiat la tradició del poble i la comarca, JosepMariaPros, i les paradetes amb vins dels cellers locals i de les entitats del poble.