El judici pel frau en el exàmens de conduir de l'Autoescola Roquetes-Temple serà a finals d'octubre de 2024

La investigació del cas va començar fa dotze anys i demanen des de vuit fins a vint-i-dos anys de presó per als propietaris.

Una de les autoescoles precintades des de 2012, situada al barri del Temple, a Tortosa
Una de les autoescoles precintades des de 2012, situada al barri del Temple, a Tortosa | AC
Aguaita
29 de setembre del 2023
Actualitzat a la 13:22h
Després de més d'onze anys d'investigació, finalment hi ha una data dejudici en el cas del frau dels exàmens del carnetdeconduir de l'AutescolaRoquetes-ElTemple, situada a Roquetes i Tortosa (Baix Ebre).

La  Sala Segona de l'AudiènciadeTarragona ha fixat el 28 d'octubre de 2024 com a data d'inici de les vistes orals. Un total de 14 persones seran al banc dels acusats, algunes de les quals van rebre l'ordre de complir 22 anys de presó. Se'ls acusa d'un delicte de suborn, falsedatdocumental, blanqueigdecapitals, negociació i activitatsprohibides per part de funcionarispúblics, grupdelictiu i dotzedelictes contra la hisendapública.

La previsió de la secció segona de l'Audiència de Tarragona és que la vista oral s'allargue durant pràcticament tot el mes de novembre, amb quatre sessions setmanals al llarg de quatre setmanes. Així, després de les qüestions prèvies del dia 28 d'octubre, es fixen els dies 4,5,6,7, 11, 12, 13, 14, 18, 19, 20, 21, 25, 26, 27 i 28 de novembre de 2024.

Es compliran més de dotzeanys des que esclatés el cas, al juliol de 2012, arran de l'operació policial que va culminar amb l'arrest i escorcoll de diversosimmobles i la detenció dels propietaris de les autoescolesRoquetes-Temple. Llavors també van ser arrestats, i figuren com a encausats, familiars i un treballador, així com examinadors de la DireccióGeneraldeTrànsit, responsablesl'editorial valenciana AEOL i els titulars de dosautoescoles de Tarragona i Gandia.

El procés s'ha dilatat de forma considerable durant més d'onze anys d'investigació i instrucció. L'acusacióparticular exercida per la Federaciód'Autoescoles de les Terresdel'Ebre ha presentat diversos recursos d'impuls processal per accelerar un procediment que els tribunals consideren complex. Malgrat l'embargament inicial dels seus béns, les autoescoles han pogut continuar funcionant amb normalitat. Per fer front al judici, el matrimoni propietari ha contractat recentment el penalista barceloní Cristóbal Martell per a la seua defensa, de forma separada als seus familiars.

L'acusació particular, l'advocacia de l'Estat i Fiscalia van presentar els seus escrits d'acusació l'any 2017. Demanen per a la parellapropietària de les autoescoles a penesdepresó que van entre els 8anys de l'acusacióparticular i els 22anys de l'advocaciadel'Estat.

Fiscalia, que els demana tretzeanys de presó per cadascú, els acusa de tots els delictes esmentats a excepció del propi dels funcionaris públics i els atribueix individualment sis contra la Hisenda Pública a cadascú. També demana multes de prop de noumilionsd'euros en total. Dins del nucli dirigent de la trama situa també el fill de tots dos, per qui sol·licita 11 anys de presó i una multa de més 1,3 milions pels mateixos delictes a excepció del contrari a la hisenda pública.


Blanqueig de capitals mitjançant la família


D'acord amb el ministeri públic, els beneficis que va aconseguir el matrimoni com a propietaris de l'autoescola eren "transmesos a membres del nucli familiar" per blanquejar-los i els atribueix, a més, haver defraudat 2,4 milions d'euros a l'Agència Tributària. Així, també estan acusats dels delictes de suborn, blanqueig de capitals i grup criminal la dona de del fill, la mare de la propietària, així com la filla del matrimoni. Fiscalia demana per ells nou anys de presó i multes entre els 500.000 i més de 700.000 euros. Al treballador de l'autoescola i responsable dels cursos teòrics, se l'acusa de suborn i grup criminal, pels quals li demanen sis anys de reclusió.

L'autoescola, segons consta a l'escrit d'acusació, organitzava cursos intensius –també en cap de setmana- per aconseguir superar l'examen de teòrica de cotxe. Les classes anaven dirigides a la memorització de les mateixes preguntes tipus test que després apareixerien als exàmens de la DGT. Això li suposava aconseguir un elevat nombre d'aprovats i augmentar de forma "desproporcionada" el nombre d'alumnes, expandint el negoci amb l'obertura de noves sucursals a altres municipis.

Molts dels nous clients provenien d'altres comunitats autònomes i majoritàriament eren xinesos, que no tenien cap coneixement de català, castellà ni cap altre idioma europeu però, malgrat això, aprovaven. També s'havien donat casos de persones amb disminució psíquica a les quals se'ls havia denegat prèviament el certificat d'aptitud que l'havien acabat obtenint i aprovant.
 

Exàmens comprats a funcionaris


Els test originals dels exàmens de la DGT, segons el relata acusatori de Fiscalia, eren obtinguts a través de l'editorial valenciana AEOL. Els administradors d'aquesta empresa els aconseguien, suposadament, subornant als funcionaris de la DGT de Tarragona encarregats de les proves que s'efectuaven a Tortosa i els venien a l'autoescola per 3.000 euros cada fulla. Els responsables del centre d'ensenyament els retallaven i camuflaven els continguts perquè els alumnes no se n'adonessin.

A partir d'estos rguments, Fiscalia demana per als dos administradors d'AEOL quatre anys i mig de presó i multa de 20 mesos com a acusats de presumptes delictes continuats de suborn. En el cas dels examinadors, al delicte continuat de suborn se li afegeix el de negociacions i activitats prohibides a funcionaris públics. En total, la petició per ells és també de quatre anys i mig de presó, inhabilitació per a treball o càrrec públic durant quinze anys. Segons Fiscalia, ells eren els responsables de custodiar, traslladar i seleccionar els exàmens que es feien a Tortosa, on també supervisaven la prova.
 

Trasllats massius d'aspirants xinesos


Un dels examinadors també està acusat de suborn pel qual se li demana una penadequatreanys. El propietari d'una autoescola de Tarragona, també encausat, li hauria pagat perquè l'examinador intercanviés i manipulés exàmens per fer aprovar els seus alumnes estrangers. L'autoescola hauria cobrat entre 1.000 i 1.500 euros per cada ciutadà xinès que es presentava a l'examen. El responsable d'una autoescola de Gandia i relacionat amb AEOL tenia la funció d'enviar setmanalment aquests aspirants per a superar les proves teòriques. Segons la fiscal, el volum de gent que havien de traslladar des de València va arribar a ser tan elevat, que havien de faltar autobusos. Se l'acusa d'un delicte continuat de suborn pel qual se li demana quatre anys i mig