El 3DLab de l’HTVC celebra el segon aniversari amb noves instal·lacions i iniciatives

L’ús de la tecnologia 3D és augmentar la seguretat i precisió en les intervencions, així com optimitzar els temps quirúrgics

Laboratori 3D de L'Hospital Verge de la Cinta, a Tortosa
Laboratori 3D de L'Hospital Verge de la Cinta, a Tortosa | ICS Ebre
Aguaita.cat
28 de setembre del 2023
Actualitzat a les 9:43h
El 3DLab és un espai tecnològic que va néixer ara fa dos anys a l’ICSTerresdel’Ebre com un equip multidisciplinari per a donar suport als professionals sanitaris de l’Hospital de TortosaVergedelaCinta (HTVC), mitjançant l’ús de la tecnologia3D.

L’objectiu del 3DLab  és augmentar la seguretat i precisió en les intervencions, així com optimitzar els temps quirúrgics i, per l’altra, facilitar la comunicació entre els professionals i la comprensió de les patologies per part del pacient.

Esta iniciativa innovadora, liderada per JoséM. MolinaMárquez, traumatòleg, i ÈricBarredaPrades, bioenginyer amb formació i experiència en la segmentació i impressió 3D, és un dels projectes líders en esta temàtica en l’àmbit català.

Este mes de setembre, el 3DLab ha iniciat el nou curs estrenant instal·lacions a la zona de la terrassa de l’HTVC, a la planta primera de l’antiga Escola d’Infermeria, després de les obres de remodelació de l’espai.

Amb les noves instal·lacions, el 3DLab, vinculat inicialment al ServeideCirurgiaOrtopèdicaiTraumatologia amb el nom de Laboratori 3D Atmosfera, ha fet un salt per a donar resposta a les necessitats de la resta de Serveis de l’ICS Terres de l’Ebre.
 

Part del laboratori 3D de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa Foto: ICS EBRE


El doctor Molina explica que el repte del 3DLab ara és “seguir treballant per a l’optimització de la planificació d’intervencions quirúrgiques a través de la simulació avançada de cirurgies complexes, i per afavorir el desenvolupament de projectes de docència, simulació i I+D”.
 
Entre altres funcions, el 3DLab oferix eines informàtiques tipus CAD per a fer reconstruccions tridimensionals d’una regió anatòmica i simular una intervenció quirúrgica per a determinar la seua viabilitat. També pot fabricar rèpliques anatòmiques exactes del pacient a partir d’aquestes reconstruccions 3D virtuals, permetent a l’equip mèdic practicar prèviament la intervenció i seleccionar d’una manera més acurada el material a implantar. D’altra banda, pot dissenyar guies i eines quirúrgiques personalitzades i adaptades a l’anatomia del pacient que milloren la precisió de la tècnica.
 
Una altra de les tasques que porta a terme el 3dLab és la impressió de models per a la simulació i docència. Èric Barreda explica que “amb el disseny i fabricació de models anatòmics per a tallers docents podem abaratir costos i aconseguim nous models adaptats a les necessitats del centre, afavorint la qualitat de la docència”. De fet, aquest mes d’octubre està prevista una nova formació dirigida a residents de l’HTVC sobre habilitats tècniques, que inclou diversos models fabricats per part del 3DLab.
 
A més, en l’actualitat el 3DLab també està treballant per implementar un sistema de gestió de la qualitat a la unitat per tal de garantir l’excel·lència en el servei.