1 de 10
ALIMENTACIÓ

El col·legi d'Infermeres desaconsella les dietes que restringixen aliments

L'índex d'obesitat de la població adulta de Tarragona i l'Ebre és de 17,8%, dos punts per sobre de la mitjana catalana

Melons i síndries a una parada de fruita i verdura. | Irene Giménez
per Nació, Tarragona | 25 de setembre de 2023 a les 17:35 |
El Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA) està en contra de les dietes i avisen dels "perills" d'aquelles que restringixen aliments i prometen resultats miraculosos. CODITA recomana que no se seguisquen els "reptes virals" que proliferen en estes dates, després de les vacances d'estiu.

Les infermeres també alerten que l'IMC no és un indicador de pes "precís", perquè no té en compte el percentatge ni distribució del greix corporal. Així i tot, advertixen que l'índex de població adulta amb obesitat a Tarragona i les Terres de l'Ebre és del 17,8%, per sobre del 15,1% de mitjana a Catalunya i recomanen i prescriuen "una alimentació variada i amb ingestes de petites quantitats".


CODITA recomana "fugir" dels estàndards marcats per l'IMC (Índex de massa corporal) perquè és un indicador que no diferencia entre greix i múscul. Aposten per avaluar "l'estat saludable del pacient" a partir de la pressió arterial, la circumferència de la cintura, els nivells de sucre i els de colesterol.

Les infermeres de Tarragona i l'Ebre alerten dels perills de les dietes miracles, que perjudiquen la salut i amb les quals, a més a més, el 70% de qui les fas, recupera o supera el pes inicial. Estes dietes tan restrictives acaben afectant a la salut emocional, remarquen. Perdre pes ràpidament pot generar pèrdues de massa muscular, de minerals (especialment calci i potassi) i de vitamines, deshidratació i d'altres problemes que poden desencadenar danys hepàtics, renals, problemes cardiovasculars i afectacions psicològiques com ansietat, insomni i irritabilitat.

 

Participació