Alcanar ultima la reparació dels camins malmesos pels aiguats del 2018

Els ajuts per l'emergència van trigar tres anys i ben just van arribar als 2 milions d'euros quan els danys després de les tempestes del 2018 i el 2021 s'han xifrat en 11 milions

Detall de l'asfaltat d'un dels camins arranjats.
Detall de l'asfaltat d'un dels camins arranjats. | Cedida
Redacció
25 de setembre del 2023
Actualitzat a les 16:45h
Esta setmana està previst que s’acaben les obres del Sector D dels camins rurals d’Alcanar afectats pels aiguats del 2018. Un conjunt de camins que també va sofrir l’impacte de les pluges torrencials del 2021. En concret, s’han dut a terme les obres de pavimentació del Camí dels Castellans i Ramal dels Castellans, Camí dels Pedregars, Camí de Sant Jaume i Camí de la Selleta. Un cop enllestits estos treballs, es donaran per finalitzades les obres de recuperació per les pluges torrencials del 2018.

L’alcalde d’Alcanar, Joan Roig, ha recordat que els treballs s’han allargat en el temps perquè «les ajudes per l’emergència van arribar tres anys després. A més, amb recursos propis hem executat les obres d’arranjament dels camins de terra, que es van excloure de les subvencions per unes bases restrictives i poc accessibles per als pobles agrícoles com el nostre», ha recriminat.

I és que els aiguats torrencials del 2018 van afectar greument la xarxa de camins del municipi. Molts d’estos vials van tornar a sofrir danys importants pels aiguats del 2021. En total, els informes tècnics dels danys, després dels dos episodis de tempestes, sumaven la xifra d’11 milions d’euros en arranjament de desperfectes. Els ajuts oficials ben just van arribar als dos milions d’euros. L’alcalde ha explicat que “durant un mandat normal, sense incidències sobrevingudes, i atenent a la nostra capacitat d’inversió natural (sense endeutament), podríem pavimentar un màxim de 4 o 5 camins. Arran de les pluges n’hem asfaltat una quinzena i encara ens queda molta feina a fer després de les pluges del 2021 i del 2023”.

Un repte majúscul, per a un poble rural

D’ençà d’aquell octubre del 2018, el municipi ha fet un esforç "titànic" en l’àmbit econòmic, però també en l’àmbit tècnic per arranjar els camins malmesos, segons apunta el govern municipal. Concretament, l’Ajuntament d’Alcanar ha hagut de fer front a una quantitat molt elevada d’expedients urbanístics, projectes tècnics, licitacions d’obres i l’execució d’estes.

L’alcalde ha volgut posar l’accent precisament en el gran impacte que les pluges torrencials provoquen en els municipis afectats, tant econòmic, com tècnic, com personal, i en destaca «la capacitat de superació que ha tingut el poble canareu».

La llista de camins afectats pels aiguats del 2018 que s’han asfaltat i posat a punt gràcies a l’esforç de l’Ajuntament són: Camí de Càlig, Camí dels Barranquets, Camí Montecarlo, Camí de Carlos III, Camí de l’Aiguassera I, Camí de la Mestra, Camí Del Tancat De Codorniu, Camí Trimar, Camí Vell de les Cases i Camí Hernan Cortés i una vintena més de camins de terra que van ser reparats d’urgència els mesos posteriors a les pluges.