1 de 10
projecte castor

Florentino Pérez haurà de tornar 210 milions d'euros que va cobrar pel Castor

L'Audiència Nacional considera que ACS ha de complir amb la resolució de la CNMC pels diners cobrats entre 2014 i 2017 pel projecte de dipòsit de gas fallit

La plataforma marina del projecte Castor, amb la costa del Montsià al fons | ACN / Jordi Marsal
per Lluís Girona, Barcelona | 21 de setembre de 2023 a les 13:12 |
Revés judicial per a Florentino Pérez. ACS, empresa de la qual el president del Reial Madrid és fundador, conseller delegat i encara un dels accionistes, haurà de tornar els 210 milions d'euros que va cobrar pel projecte Castor, el que havia de ser un magatzem de gas però que mai es va arribar a dur a terme. Així ho va determinar l'Audiència Nacional el passat mes de juliol en una sentència que ara revela ElDiario.

El que fa l'alt tribunal és descartar el recurs d'Escal UGS, empresa que va promoure el projecte i que estava controlada per ACS, i validar així la resolució de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), que ja havia obligat al negoci de Florentino Pérez a tornar aquests 209,7 milions d'euros. Són uns pagaments rebuts en els exercicis de 2014, 2016 i 2017, i d'aquesta manera han passat ja gairebé deu anys des de l'inici dels fets.


El projecte Castor consistia en un dipòsit de gas natural construït davant de les costes del Montsià i el Baix Maestrat, entre Catalunya i el País Valencià, i en ple mar Mediterrani. L'estructura era la més gran de l'Estat i s'enfocava com la manera d'acumular fins a 1.900 milions de metres cúbics de gas natural que s'utilitzarien en cas que no n'hi hagués prou o que es deixés d'importar.

El problema és que la seva posada en marxa va generar milers de terratrèmols a la zona arribant un moviment fins i tot a la magnitud 4,2 a l'escala de Richter. L'empresa va admetre que havia estat el moviment del dipòsit el que havia originat els moviment sísmics i poc més d'un any de posar-se en marxa es va aturar l'activitat. El govern espanyol va anunciar el 2019 que desmantellaria l'estructura i la via penal del cas no va fructificar: els implicats van quedar absolts de cap delicte contra el medi ambient.

 

Participació