L’Ajuntament de Bot oferirà habitatge gratuït a professionals sanitaris que vulguen treballar a la comarca

El govern municipal busca vies per a la rehabilitació integral del consultori mèdic

El consultori mèdic necessita una rehabilitació integral.
El consultori mèdic necessita una rehabilitació integral. | Cedida
Redacció
08 de setembre del 2023
Actualitzat el 26 de setembre a la 13:22h
L'Ajuntament de Bot s'ha compromés a oferir habitatge gratuït a professionals sanitaris que vulguen treballar a la comarca. És una de les mesures que planteja el consistori a l'hora de crear les condicions oportunes que permetan disposar del personal oportú per millorar l'atenció mèdica a la zona. A més, el govern botenc busca vies de finançament per tal d'empendre la necessària rehabilitació integral del consultori mèdic del municipi.

Cal recordar que recentment l’Ajuntament de Bot ha dut a terme una recollida de signatures en relació a la reducció d’hores de metge al municipi. La Terra Alta té la taxa d’envelliment de població més alta de Catalunya, més de 100 punts per sobre de la mitja del país. Entre el col·lectiu de més de 65 anys moltes persones no conduïxen i el despoblament fa que alguns es troben sense familiars pròxims que diposen de cotxe. En este context, el servei d’atenció primària freqüent als municipis és especialment necessari. El passat dijous 7 d’agost, el regidor de Salut, Oriol Fidel, i l’alcaldessa de Bot, Núria Mulet, es van reunir amb la directora i el referent de ciutadania de l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) Terra Alta per traslladar el malestar de la població per la reducció d’hores de metge i per conèixer en més detall la situació comarcal. Els responsables de l’ABS van facilitar dades sobre el nombre de pacients amb què treballen diversos metges de la comarca, anomenat popularment com “cupo”. El fet que el metge de Bot siga els que té un “cupo” més baix fa que siga un dels primers candidats en cas de baixa o vacances que calga cobrir. Per altra banda, la mitjana d’edat elevada entre el col·lectiu de professionals comarcals fa que els més jóvens sovint efectuen més guàrdies, és el cas també del metge de Bot. D’acord amb el conveni, el dia després d’una nit de guàrdia, el doctor reduïx a mitja jornada l’horari d’atenció al públic. El fet és que la situació només pot millorar si la comarca és capaç d’atraure professionals per cobrir les places vacants actuals i les que es crearan en breu amb la jubilació de diversos metges que porten anys treballant a la comarca.

L’Ajuntament valora "molt positivament" tant la tasca rduta a terme per la direcció com per part dels professionals sanitaris i administratius. Per exemple, l’ABS Terra Alta està treballant per fer una contractació en origen d’una parella de metges. Si esta contractació s’acaba donant, l’Ajuntament de Bot els hi oferirà habitatge gratuït, ja que creuen que cal cooperar i unir esforços per atraure i fixar personal sanitari al món rural.

El regidor comenta “des de l’ABS també ens han traslladat que un factor que podem treballar des de l’Ajuntament és la millora de l’estat del consultori”. El consultori de Bot és propietat municipal i és el que es troba en més mal estat de la comarca degut a la manca d’actuacions de manteniment i millora dels darrers anys. Requerix d’una rehabilitació integral que resulta molt costosa i per això, l’Ajuntament està analitzant diverses formes de finançament, ja sigui amb el suport de Diputació o amb la cessió del consultori al propi Departament de Salut per tal que hi duga a terme les actuacions oportunes. Durant les pròximes setmanes, es farà una reunió amb Gerència de la regió sanitària de les Terres de l’Ebre per reclamar un paquet d’incentius per atraure personal sanitari al món rural així com col·laboració per tal d’assegurar la reforma del consultori.