La Terra Alta s’implica en la Carta Europea de Turisme Sostenible del Parc Natural dels Ports

Amb este enfocament, la Terra Alta està segura d’atraure viatgers conscients de la importància de respectar i preservar els recursos naturals i culturals del territori

Tram de la Via Verda que transcorre per la Terra Alta
Tram de la Via Verda que transcorre per la Terra Alta | Cedida
Aguaita.cat
08 de setembre del 2023
Actualitzat a les 9:09h
La TerraAlta, en la seua aposta per treballar per un turismesostenible, s’implica en la CartaEuropeadeTurismeSostenible (CETS) del ParcNaturaldelsPorts. La inclusió de la comarca en este projecte té l’objectiu de preservar el patrimoni natural i cultural mentre es fomenta un turisme respectuós amb l’entorn i amb la comunitat local.

El sector turístic és una peça clau que ajuda a la diversificació econòmica de molts territoris d’interior i afectats per la despoblació, com és el cas de la Terra Alta. Però per assegurar la  continuïtat del turisme com a motor econòmic i la conservació dels entorns naturals és essencial abordar el turisme de manera sostenible. Per això, el Consell Comarcal de la Terra Alta ha pres la iniciativa de promoure aquesta transformació a través del projecte Treball a les Comarques del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), amb la voluntat d’impulsar una nova visió del turisme.

La CETS és un marc de treball que cerca promoure el turisme sostenible a través de la col·laboració entre les administracions, les empreses i la societat. Al Parc Natural dels Ports ja s’ha completat amb èxit la primera fase d’acreditació, que va consistir en la definició d’un pla d’acció i la implicació de les parts interessades. Ara, el ParcNaturaldelsPorts i la TerraAlta s’endinsen en la faseII, que se centra en l’acreditació de les empresesturístiques que volen ser part activa d’este canvi de model de turisme. El proper dilluns 18 de setembre, a la seu del Parc Natural dels Ports a Roquetes, tindrà lloc la jornada informativa clau per a les empreses que vulguin adherir-se a la CETS.

La fase II de l’acreditació CETS aporta diversos beneficis tant per a les empreses com per al territori. Les empreses que se sotmeten a este procés obtenen un segelldequalitat que demostra el seu compromís amb la sostenibilitat i el desenvolupament local. Això no només les fa més atractives per als turistes conscients de la seua empremtaecològica, sinó que també ajuda a millorar la seua imatge de territori i a augmentar la seua competitivitat.

Per altra banda, la Terra Alta es beneficia d’esta acreditació a través del desenvolupament d’un turisme més sostenible i integrat amb la seva cultura i el seu entorn. Això pot tenir un impacte positiu en l’economia local, ja que es promouen activitats econòmiques relacionades amb la restauració, l’hostaleria i la venda de productes artesanals i agroalimentaris.

Una de les claus d’esta iniciativa és la participació activa de les empreses turístiques i, en este context, l’Associació de Turisme Rural de la Terra Alta hi ha jugat un paper fonamental. El procés d’acreditació implica l’adopció de pràctiques sostenibles, com la reducció de l’ús de plàstics, la promoció de productes locals i la preservació dels recursos naturals. També requerix una formació adequada per al personal de les empreses, per assegurar que els visitants rebin la millor experiència possible. A més, es promou la cooperació entre les empreses turístiques i altres actors locals, com les autoritats i les organitzacions comarcals. Aquesta col·laboració és fonamental per a l’èxit del turisme sostenible, ja que permet coordinar esforços i aprofitar sinergies.

És per tots estos motius que el treball que realitza el ConsellComarcaldelaTerraAlta i el projecte Treball a les Comarques, programa subvencionat pel SOC és un exemple destacat de com es pot transformar el sector turístic cap a un model més sostenible. La inclusió de les empreses de la comarca en la CETS del Parc Natural dels Ports i la seva implicació en la fase II d’acreditació són passos significatius cap a un futur en què el turisme i la conservació del medi ambient es converteixin en aliats indissociables. Amb este enfocament, la Terra Alta està segura d’atraure viatgers conscients de la importància de respectar i preservar els recursos naturals i culturals del territori.