Vint-i-dos detinguts a Tortosa per falsificar documentació per a immigrants que treballaven al camp

Se'ls investiga pels suposats delictes de pertinença a organització crimininal, falsedat documental i contra els drets dels treballadors

Un moment de les detencions, a Tortosa.
Un moment de les detencions, a Tortosa. | Cedida
Redacció
22 d'agost del 2023
Actualitzat a les 11:27h
La Policia Nacional ha detingut a Tortosa 22 persones com a presumptes integrants d'una xarxa que es dedicava a falsificar documentació a immigrants per poder treballar al camp. Segons el cos policial, el grup cobrava fins a 400 euros per proporcionar els documents falsos o per utilitzar els papers d'una altre persona amb una semblança física. En els dos escorcolls domiciliaris practicats van incautar 30.000 euros en efectiu i una impressora làser, entre altres objectes. Als més de 20 detinguts, entre els quals els quatre líders de l'organització, se'ls investiga pels suposats delictes de pertinença a organització crimininal, falsedat documental i contra els drets dels treballadors.

Les investigacions es van iniciar el passat mes de març, quan la policia espanyola va detectar a la ciutat de Tortosa la presència d'una xarxa d'origen paquistanès especialitzada en la falsificació i tràfic de documents falsos. Els agents van constatar que, concretament, es dedicaven a facilitar documentació falsa a immigrants en situació irregular per formalitzar contractes de treball en explotacions agrícoles de la zona. Previ pagament de 400 euros, els treballadors obtenien una targeta de residència falsa elaborada per la xarxa o bé el document d'una altra persona amb trets físics similars, usant el mètode conegut com a 'look alike'.

Segons la mateixa policia espanyola, la trama tenia una estructura ben definida i especialitzada en tasques com la captació, allotjament o el trasllat. Així, gestionaven els serveis d'allotjament i manutenció en domicilis i el trasllat fins els llocs de treball, que no estaven inclosos en els pagaments inicials abonats pels treballadors, fet que els suposava efectuar aportacions econòmiques addicionals. La investigació conclou que el grup disposava de furgonetes i conductors suficients per transportar més de 100 persones al dia.

En un operatiu amb la participació de més d'un centenar d'agents, la policia espanyola ha acabat detenint 22 persones, a més de decomissar 30.000 euros en metàl·lic, dos vehicles una impressora làser, diversos passaports de diferents nacionalitats així com documentació diversa.