La mitjanit d'este diumenge tornen a tancar-se els accessos al parc natural dels Ports pel risc extrem d'incendis

També hi ha onze municipis ebrencs en nivell 3, el màxim, del Pla Alfa

Mossos i Agents Rurals fent control de pas a la pujada a Mont Caro, en l'últim tancament d'este estiu.
Mossos i Agents Rurals fent control de pas a la pujada a Mont Caro, en l'últim tancament d'este estiu. | Anna Ferràs (ACN)
Redacció
20 d'agost del 2023
Actualitzat el 21 d'agost a les 8:41h
Una trentena de comarques de Catalunya es troben en risc alt o molt alt d’incendi forestal. En la darrera actualització, els Agents Rurals fixen el nivell 3 del Pla Alfa en 70 municipis de 13 comarques amb un perill molt alt o extrem d’incendis. Els municipis ebrencs en nivell 3 del Pla Alfa són, al Baix Ebre: Aldover, Alfara de Carles, Benifallet, Roquetes, Tortosa, Xerta i Paüls, al Montsià: la Sénia i Mas de Barberans, i a la Terra Alta: Arnes, Horta de Sant Joan i Prat de Comte. Els Agents Rurals també eleven a 35 les comarques al nivell 2 amb un perill alt o molt alt, i en deixen 4 al nivell 1, amb un perill alt o moderat. En el cas de les zones amb un nivell màxim, el 3, a partir de la mitjanit de diumenge a dilluns implicarà el tancament d’accessos a parcs naturals. Els parcs naturals que en quedaran afectats són el Garraf, el Montsant, el Montmell-Marmellar, els Ports, Montsec d’Ares, Montsec de Rubies i la Baronia de Rialb.

Este controls d'accessos es duen a terme per evitar la presència humana en estos espais amb dos objectius: d’una banda, per reduir el risc que es produïsca una ignició –el 90% dels incendis a Catalunya són d’origen antròpic, és a dir, causats d’una manera o altra per l’activitat humana–, i de l’altra, evitar que hi haja persones en situació vulnerable a la zona en cas que es declare un incendi forestal.

Consulteu aquí el llistat de municipis afectats.

Més efectius

Mentre dure l’activació, els agents rurals es destinaran exclusivament a la prevenció d’incendis forestals, i es reforçarà la vigilància aèria. Es fa una crida a la prudència per evitar qualsevol situació de risc. I es demana a la ciutadania que no es freqüente el medi natural, especialment en hores de màxima insolació.

Calor intensa fins a mitjans setmana

El Servei Meteorològic de Catalunya ha informat que la dorsal anticiclònica s’ha reforçat sobre la península Ibèrica, i que esta configuració ha permès l'entrada d'una irrupció càlida de procedència africana. A punts de Ponent, la temperatura màxima és probable que se situe entre els 39ºC i els 41ºC. Al Pirineu, els valors màxims fregaran els 38ºC, i a la resta del territori entre 35ºC i 38ºC.

L’episodi començaria a remetre de cara a divendres de la setmana vinent, tot i que no es descarta que es puga allargar.