El curtmetratge de ficció La entrega, de Pedro Díaz, guanya el Festival de Cinema de la Terra Alta

L'In-FCTA homenatja el 'cinero' de Bot, Josep Mulet, en el seixantè aniversari de la sala municipal de cinema

Acte d'entrega dels premis, este dissabte a la nit.
Acte d'entrega dels premis, este dissabte a la nit. | ACN (Ariadna Escoda)
Redacció
13 d'agost del 2023
Actualitzat a les 19:42h
El curtmetratge de ficció 'La entrega' del director gallec Pedro Díaz ha guanyat la setena edició de l'In-FCTA, el Festival de Cinema de la Terra Alta. El veredicte s'ha donat a conèixer este dissabte a Bot, després de les deliberacions fins a l'últim moment per part del jurat. L'obra parla d'Armando, un ancià que porta una dècada sense sortir de casa. "És un curt molt complet, molt ben dirigit i amb un llenguatge cinematogràfic molt interessant", ha assenyalat el director del certamen, Ivan Massagué. De fet, la qualitat és un dels elements en comú en els 35 curts que s'han projectat en una setmana a Bot. L'acte de cloenda també ha servit per homenatjar el 'cinero' Josep Mulet en el seixantè aniversari de la sala de cinema municipal.

Els actors Mireia Aixalà i Jordi Díaz s'han convertit en els mestres de cerimònia de la gala de cloenda de la setena edició de l'In-FCTA, que s'ha celebrat este dissabte a la nit al camp de futbol de Bot. En esta ocasió, més d'un centenar de curtmetratges han optat a ser projectats al municipi de Bot durant la setmana de l'In-FCTA i finalment se n'han seleccionat 35 de temàtiques variades. Massagué ha afirmat que el certamen es troba "consolidat" després de set edicions i que atreu talent cinematogràfic d'arreu de l'estat espanyol.

Els actors Carlos Cuevas, Laia Manzanares, Melani Olivares i Nausicaa Bonnín s'han estrenat com a jurat per decidir els premiats d'esta edició, un veredicte que ha patit canvis fins l'últim moment. "Qualsevol deliberació és difícil, perquè et sents amb la responsabilitat de valorar moltes coses i ser conseqüent amb un mateix i un equip. Pensàvem que seria més fàcil del que va ser però crec que això és una bona notícia, perquè vol dir que hi ha un nivell molt alt", ha destacat Bonnín.

Els joves guanyen una nova categoria a l'In-FCTA

Al llarg de la vetllada s'han anat descobrint els guanyadors d'esta edició, que enguany ha sumat una nova categoria dedicada als cineastes novells i que s'ha emportat Violetta Mariani amb l'obra 'Per cada una'. Pel que fa a la secció Highland, el premi a millor curt ha estat per 'Tu navidad' de Jordi Sallén, mentre que en el cas de la categoria Highland Mini ha estat per 'Escoles per lo tren', de l'escola Sant Blai. En la categoria HighlandPro, més enllà del premi LoFato a 'La entrega' de Pedro Díaz, l'organització ha fet una menció d'honor a 'Chaval' de Jaime Olías, mentre que el públic ha guardonat 'La Cremallera' de Martín Cuervo.

Esat és la primera vegada que Cuervo ha participat en el festival, del qual n'ha destacat la facilitat de crear sinergies amb altres professionals. "Als festivals més petits és on es produïx un agermanament més gran, més família. En certàmens més grans no s'arriba a la connexió que es produïx en estos casos", ha subratllat.

Reconeixement als 60 anys del cinema de Bot

Més enllà de repartir guardons, la nit d'este dissabte també ha tingut un moment emotiu destacat amb l'entrega del premi LoFato 2023 a Josep Mulet, conegut al poble com el 'cinero'. Juntament amb la seua dona Maria, han estat al capdavant de la sala de cinema municipal de Bot, que complix seixanta anys en actiu. En el seu discurs, Mulet ha reivindicat el cinema per ser vist en pantalla gran.

Des de l'organització, han valorat positivament la participació en una programació on el pal de paller era el cinema i que s'ha complementat amb altres activitats de disciplines artístiques com la música o la pintura. Un cop tancada la setena edició d'In-FCTA, els impulsors del certamen analitzaran què ha funcionat i què no per seguir treballant en futures edicions, amb el repte de seguir atraient espectadors i professionals del cinema i convertint l'entorn rural en un pol d'atracció des del vessant creatiu i cultural.