Dinou municipis ebrencs estan en risc extrem d'incendi este diumenge, i tres espais protegits tenen accés restringit

S'espera l'episodi de vent més important en el que portem d'estiu, que afectarà comarques que presenten importants dèficits de precipitació

Mossos i Agents Rurals fent controls als vehicles que circulen per la carretera d'accés a Caro.
Mossos i Agents Rurals fent controls als vehicles que circulen per la carretera d'accés a Caro. | ACN (Anna Ferràs)
Redacció
06 d'agost del 2023
Actualitzat a les 10:24h
El Cos d’Agents Rurals ha activat per este diumenge 6 d’agost el nivell 3 del Pla Alfa a 58 municipis de 8 comarques, entre ells 19 municipis de les 4 comarques de l'ebre. L’activació suposa que també es restringeixen els accessos a 6 espais naturals protegits: l'Albera, el Montgrí, Tivissa-Vandellòs, els Ports, Cardó-Boix i cap de Creus.

Els municipis ebrencs en risc extrem d'incendi són:

Baix Ebre: Aldover, Alfara de Carles, Benifallet, el Perelló, l'Ametlla de Mar, Paüls, Roquetes, Tivenys, Tortosa, Xerta.

Montsià: la Sénia i Mas de Barberans.

Ribera d’Ebre: Ginestar, Miravet, Rasquera i Tivissa.

Terra Alta: Arnes, Horta de Sant Joan i Prat de Comte

Restriccions

Pel que fa als controls d'accessos als espais protegits es duen a terme per evitar la presència humana en estos espais amb dos objectius: d’una banda per reduir el risc que es produïsca una ignició (cal recordar que el 90% dels incendis a Catalunya són d’origen antròpic), i de l’altra, evitar que hi haja persones en situació vulnerable a la zona en cas que es declare un incendi forestal.

A més, també s’han suspès les autoritzacions de qualsevol activitat que puga suposar risc d’incendi a les comarques i municipis on hi haja activat el nivell 3 del Pla Alfa.

Mentre dure l’activació, els agents rurals es destinaran exclusivament a la prevenció d’incendis forestals, i es reforçarà la vigilància aèria. Es fa una crida a la prudència per evitar qualsevol situació de risc. I es demana a la ciutadania que no es freqüente el medi natural, especialment en hores de màxima insolació.

Situació de vent amb poca precipitació prèvia

Este diumenge s’espera l’entrada de vent del nord. Este episodi de vent és el més important del que portem d’estiu, i afectarà a comarques que presenten importants dèficits de precipitació, tant a curt com a llarg termini. Parlem de zones com el litoral i prelitoral de Tarragona, Terres de l’Ebre i litoral de l’Empordà.

Prohibició de fer foc

Entre el 15 de març i el 15 d’octubre és prohibit fer foc al bosc i a la franja de 500 metres que l’envolta. Durant aquest període, es poden sol·licitar autoritzacions excepcionals al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural en aquesta plana web: https://web.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/8776-autoritzacio-activitats-risc-incendi

Pla Alfa


El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pel Cos d'Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis davant les situacions de perill d’incendi forestal que es puguen produir.

Estes situacions es graduen en una escala de 4 nivells, de 0 a 3, per a cada comarca, essent 0 el nivell baix i 3 nivell extrem de perill d’incendi. L'activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius i la realització de determinades actuacions preventives.

La Direcció General dels Agents Rurals elabora diàriament el Pla Alfa en funció del perill de risc d’incendi forestal del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, així com amb altres eines d’anàlisi.

Este mapa de perill d’incendi forestal és elaborat pel Servei de Prevenció d’Incendis Forestals. Mostra diàriament la distribució del nivell de perill arreu del país i ajuda a optimitzar els recursos de prevenció i extinció durant estos dies més crítics, i també durant la resta de dies de l’any.

Es recomana, davant la planificació de qualsevol activitat en el medi natural, consultar el nivell de Pla Alfa activat per Agents Rurals a la zona en aquell moment.