Les fibres vegetals fetes art, arriba a Mas de Barberans una de les fires més singulars del país

El Racó dels Artesans que té lloc el primer cap de setmana d'agost complix 20 anys

L'art de llatar, al Racó dels Artesans.
L'art de llatar, al Racó dels Artesans. | Carme Sitjar
Redacció
03 d'agost del 2023
Actualitzat a les 19:29h
Este primer cap de setmana d’agost tindrà lloc a Mas de Barberans una de les fires monogràfiques més singulars de tot Catalunya. Es tracta del Racó dels Artesans, la Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals, que enguany a més complix 20 anys. Dos dècades en què la fira ha anat evolucionant fins a consolidar en les últimes edicions un model molt especialitzat i a l’hora accessible a tots els públics. Visitar Mas de Barberans durant estos dies permet conèixer com persones artesanes vingudes de diferents zones geogràfiques treballen fibres vegetals com el jonc, la canya, l’espart, la pauma, el bambú, l’olivera, el cànem, el vímet, la bova, el lli i l’esbarzer, entre d’altres. Demostracions artesanals, tallers de fibres per a la canalla i adults, visites guiades, concursos, exposicions, activitats musicals i gastronòmiques a l’aire lliure són algunes de les propostes en què podreu participar. 

Enguany es manté estable el nombre d’expositors, amb una notable presència de participants internacionals. Així hi trobarem peces realitzades amb escorça de bedoll de les artesanes Emma Dahlqvist (Suècia) i Anelma Savolainen (Finlàndia). L’artesana holandesa, Magreet Hajee, mostrarà diferents escultures elaborades amb fibres vegetals. També participaran en el certamen Lieve Lieckens (Bèlgica) i Severine Lebon (França), totes dos explorant les possibilitats del vímet des d’una doble òptica tradicional i contemporània.

Juntament amb este vessant més internacional, el Racó dels Artesans també pica l’ullet a l’artesania més propera amb una nodrida representació d’artesanes de les Terres de l’Ebre que es dediquen al treball de les fibres vegetals, començant per les artesanes locals d’Art Pauma i continuant per altres dels pobles veïns com l’Ametlla de Mar, la Ràpita, Arnes, Sant Jaume d’Enveja, Xerta, Tortosa o el Perelló.

Ara bé, en esta vintena edició de la Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals cal destacar la presència per primera vegada de dos projectes col·lectius: el projecte de recuperació de l’espardenya de Villores (Castelló), un petit poble conegut per la seua tradició artesana; i el grup del Jesús Pobre de Dènia, tot un referent de l’artesania de la pauma per la seua proximitat a Gata de Gorgos, el poble de la Marina Alta on l’artesania de la pauma té una llarga tradició.
 

Coincidint amb l'exposició Espart, disseny rural, diversos artesans i col·lectius presents a la mostra participaran a la fira. Foto: Cedida

 

Com sempre al Racó dels Artesans es podrà copsar una gran diversitat de productes i materials. Les peces de confecció tradicional compartiran espai amb d’altres més contemporànies que van des de l’escultura fins a la bijuteria, passant per objectes creats a partir de criteris més propers al disseny que no pas a la tradició. La pauma compartirà espai amb el vímet, la bova, l’escorça de bedoll o materials provinents del reciclatge, I també l’espart que enguany tindrà un protagonisme especial, ja que coincidint amb l’exposició Espart, disseny rural, participaran a la fira diversos artesans i col·lectius presents a l’exposició, entre ells la Universitat Popular de Albacete.

Des de l'any 2002

Esta mostra d’artesans va iniciar-se l’any 2002. El primer any,  la mostra va acollir tres demostracions d’artesania i la difusió només es va fer a nivell local. A poc a poc, la fira es va anar consolidant i creixent, sent determinant la col·laboració amb l’Associació de Cistellers de Catalunya,

El Racó dels Artesans, a partir del 2007 obté la catalogació de fira monogràfica de les fibres vegetals, esdevenint una mostra de referència d’artesans de les fibres vegetals, els quals fan exposició de les seves artesanies i demostracions del seu producte artesanal, a més de tallers gratuïts per a totes les edats. Com a fira monogràfica, els artesans d’esta disciplina ocupen els carrers de Mas de Barberans durant el primer cap de setmana d’agost. Així, la fira va passar a gaudir d’una especificitat artesanal de qualitat. A més de la mostra, els dos dies de fira han acabat fent-se un lloc destacat en el calendari festiu de la població.

La seua especialització, diversitat i versatilitat en el tractament de materials i elaboració d'objectes la convertix en un certamen que se senten seu tant els profans en la matèria com els màxims exponents nacionals i internacionals de l’artesania de les fibres. Una fira en què tradició i contemporaneïtat es combinen en un intercanvi d’experiències i coneixement entre els artesans.

Podeu consultar aquí el programa de la fira.