Tancat l'accés a tot el massís del Port i a la serra Cardó-Boix per evitar els riscos i la seguretat

El vent de mestral s'intensifica i les de temperatura i humitat afavoreixen un perillós escenari per a incendis

Agents Rurals, Mossos, i ADF davant d'una de les tanques que prohibeixen el pas al massís del Port de Tortosa i Roquetes, a la carretera d'accés al Mont Caro
Agents Rurals, Mossos, i ADF davant d'una de les tanques que prohibeixen el pas al massís del Port de Tortosa i Roquetes, a la carretera d'accés al Mont Caro | Anna Ferràs
Aguaita.cat
03 d'agost del 2023
Actualitzat a les 16:49h
Els accessos al massísdelPort i a la serra de Boix-Cardó, a les Terres de l'Ebre, com també al parc natural del Cap de Creus, a l'Empordà, estan tancats. Els vent de mestral ja bufava amb molta intensitat aquest dijous al matí al parc natural dels Ports i l'episodi es pot intensificar en les pròximes hores i dies. La baixa humitat i la calor completen un escenari d'alt risc d'incendi pel qual s'ha activat el nivell3 el més alt, del PlaAlfa. Agents Rurals, Mossos d'Esquadra, voluntaris ADF i les brigades del parc natural intensifiquen un dispositiu de vigilància i control per evitar conductes temeràries i informar els visitants despistats. El tancament evita que hi haja persones dins el massís si calgués atendre una emergència.

Des d'este dijous, i probablement almenys fins dissabte, el nivell 3 del Pla Afla estarà activat al massís del Port i a la serra Cardó-Boix, com ha recordat Miquel Àngel Garcia, cap dels Agents Rurals a les Terres de l'Ebre. El factor determinant per restringir accessos a espais protegits ha estat l'alt risc d'incendi que agreuja el vent. El mestral, que bufa amb intensitat, és un vent fort que pot arribar estos dies a ràfegues de 90 km/h, i és un "factor de risc, principal, i importat", com ha apuntat Garcia en una vegetació "molt seca i amb molt estrès hídric".

Mossos d'Esquadra, voluntaris ADF, les brigades del parc naturals dels Ports i altres efectius de les policies locals o Guàrdia Civil s'incorporen al dispositiu que coordinen els Agents Rurals per controlar que les restriccions es respecten i detectar conductes imprudents, situant-se i estant presents als accessos dels espais protegits. El dispositiu compta amb una cinquantena d'agents i efectius "al peu del canó" per "implementar estes mesures de prevenció", com ha agraït Garcia.

Si algun visitant despistat s'hi desplaça, se'ls informa de la situació i se'ls oferix alternatives. Només està permès l'accés als propietaris d'habitatges o que hi fan activitats professionals. A la zona dels Ports de Tortosa, per exemple, hi ha uns 200 habitatges, primeres i segones residències dins de la zona limitada.

El cap dels Agents Rurals ha remarcat que estes limitacions permeten reduir els riscos en el cas que es produís alguna emergència, havent-hi "una probabilitat tan elevada", perquè "seria un problema buscar i atendre la gent dins del massís durant un sinistre important, en una "zona orogràficament molt trencada". Amb menys activitat dins del parc natural i l'espai natural, també es reduïx la probabilitat que l'activitat humana, per negligència, intencionalitat o accident, produïsca algun succés.

El director del parc natural dels Ports, Toni Curcó, ha apuntat que els massissos ebrencs, de clima mediterrani, es caracteritzen per este "eixut estival" que augmenta el risc d'incendi i que, tot i que es ve de dos campanyes positives, amb abundants pluges, estes situacions de sequera, amb el canvi climàtic són cada vegada més habituals i perilloses. "El missatge que donem és que cal complir la normativa i estar atents a les restriccions que s'actualitzen diàriament. Qui vulga venir, oferirem alternatives d'utilització d'equipaments ambientals o culturals, però situats a pobles", ha dit Curcó.