Èxit de participació a la segona jornada festiva i divulgativa «Les Cases: dones i mar»

Les dones solien remendar les xàrcies de pesca per grups, assegudes a les cadires de bova de l'època

Dones de mar a les Cases d'Alcanar
Dones de mar a les Cases d'Alcanar | Ajuntament d'Alcanar
Aguaita.cat
02 d'agost del 2023
Actualitzat a les 12:31h
L'Ajuntament d'Alcanar ha organitzat, per segon any consecutiu, 'Les Cases: dones i mar', una jornada festiva i divulgativa que ahir a la tarda va homenatjar totes les dones de la història que han sustentat les famílies marineres de les Cases d'Alcanar durant anys.

Tradicionalment, les dones de la mar han portat la batuta de casa. Després d'estirar la xalana, desempescar o anar caminant a vendre peix, la majoria remendaven per a les seues famílies, però algunes també ho feien per a les barques d'altres mariners, cobrant una remuneració molt baixa. Elles solien remendar les xàrcies de pesca per grups, assegudes a les cadires de bova de l'època, mentre feien la xarradeta i preparaven el menjar per a grans i menuts. Amb l'evolució de l'ofici del mariner, han anat canviant els arts utilitzats i s'han anat perdent costums vinculats a les famílies de pescadors i remendadores, mentre que algunes professions també s'han tecnificat i les dones, finalment, han pogut tenir-hi accés.

JoanRoig, alcalded'Alcanar, destaca: "Va ser una tarda plena de tradicions marineres, on grans i menuts van poder gaudir de l'art de remendar, les activitats infantils... Enguany volem posar en relleu la novetat d'aquesta edició: la cantina marinera i el peixet fregit. Tot dintre d'un entorn mariner idíl·lic."
 
Per la seua banda, MarSancho, regidoradelesCases, de Polítiques d'Igualtat i Projecció del poble, afegeix: "gràcies a totes i tots els qui heu fet possible aquesta jornada; comissió d'entitats, confraria de pescadors, remendadores, decoradores i decoradors, casenques i casencs que amb els vostres objectes vau aportar el toc essencial per a vestir la jornada d'identitat casenca. Una jornada que va arribar l'any passat per a quedar-se."

La segona jornada lúdica i divulgativa es va celebrar al voltant de la Biblioteca de les Cases i va començar a les 18 h amb l'exposició fotogràfica sobre el paper de la dona en el món mariner de les Cases, així com l'exposició d'objectes antics mariners. A les 18:15 h hi va haver un relat del contacontes per als més menuts de casa i, seguidament, a les 18.30 h, tallers infantils de temàtica marinera. A les 19.30 h va tenir lloc una demostració de l'art de remendar i a les, 20 h, l'espectacle 'Impossible' d'Eduard Juanola, dintre el marc del cicle d'espectacles familiars, 'Al Marjal' a la plaça del Barranc. A les 21 h es va obrir la cantina marinera a càrrec de la Comissió d'Entitats i la col·laboració de l'Espai Gastronòmic Magda, amb peixet fregidet i begudes refrescants.