Victòria sense contemplacions del PSC a les Terres de l’Ebre

Passa de ser la tercera força fa 4 anys a la primera este 23-J, amb el doble de vots, mentre Esquerra cau en picat i Junts també perd vots

Manel de la Vega i Jordi López en un acte de campanya del PSC
Manel de la Vega i Jordi López en un acte de campanya del PSC | Xarxes
S.Berbís
23 de juliol del 2023
Actualitzat el 24 de juliol a la 13:26h
El PSC ha estat el guanyador de les eleccionsgenerals al conjunt de les Terresde l’Ebre, amb una victòria sense contemplacions que, entre altres, convida a la reflexió dels partits independentistes. L’ascens dels socialistes en estos comicis ha estat incontestable en l’àmbit territorial, però també per comarques, on ha estat la força més votada a les quatre, i per municipis. Només se li ha escapat la victòria en 10 dels 52.
Han estat més de 26.000 els votants ebrencs que s’han decantat pel vot socialista en estes generals, concretament 26.047, quan esta formació venia de ser la tercera força al 2019, amb 13.392 vots. És a dir, el doble ara. Exactament el contrari que Esquerra, que de 30.255  al 2019 passa a 16.426, tot i que conserva la segona posició. Junts tampoc pot treure massa pit, perquè perd 3.000 votants, i dels 13.534 de fa quatre anys es queda en 10.424. Ara fa quatre anys la quarta força a l’Ebre va ser ECP (9560 vots), i ara es queda en quinta posició (amb 7901), perquè li pren el lloc el PP, que passa de 5.259 a 8210 ara. També VOX ha obtingut més suports, de 4.057 a 5.849.
Si veiem el mapa de municipis, el color roig del PSC és més que majoritari. De fet, ha guanyat a 42. Esquerra ha obtingut la victòria en set: Flix, la Fatarella, Gandesa, Miravet, Benissanet, la Torre de l’Espanyol i Tivissa, mentre que Junts es queda Garcia, Vilalba i Arnes. Excepte Gandesa, les altres capitals de comarca, és a dir, Tortosa, Amposta i Móra d’Ebre, i tots els pobles no citats, han votat a la formació de Pedro Sánchez este diumenge.
 

Montsià
La victòria del PSC al Montsià ha estat tan incontestable com la caiguda d’ERC a la segona posició. De 5.239 vots al 2019 els socialistes superen els 10.000, mentre que Esquerra, que en va obtindré més d’11.000, passa a la meitat. En esta comarca, a diferència de la resta, no és JxCat la segona força sinó que esta posició la guanya el PP, on hi puja des de la cinquena, que ara ocupa Sumar, caient un lloc. El següent a la llista és Vox, que es queda igual pel que fa a posicions però no pel que fa a vots, perquè en guanya 600.

Baix Ebre
Molt semblant ha estat el comportament del votant del BaixEbre en estes generals. El PSC ha estat en escreix el partit guanyador, i amb tanta força ha pujat com ha baixat Esquerra. Junts també ha tingut una sonora davallada, però si més no, no tan escandalosa. En quarta posició es manté Sumar perdent vots, i li seguixen el PP i Vox en este ordre i suport creixent.

Terra Alta
A la comarca del a Terra Alta també la força guanyadora ha estat el PSC, amb el doble de suports que fa quatre anys, quan va ser la tercera força darrera dels partits sobiranistes ERC i Junts. ERC perd un miler de vots en esta comarca, més que Junts, amb gairebé 300 votants menys. A més a més, el PP guanya gairebé 200 vots i pren la quarta posició a Sumar- ECP.

Ribera d’Ebre
Pel que fa a la Ribera d’Ebre, no és l’excepció i el PSC també s’erigix com a força guanyadora, adelantant ERC i Junts respecte a fa quatre anys i duplicant el número de vots, de manera que de 1.592 passa a 3.045, 250 vots més que ERC, la segona força. Pel que fa a la quarta posició, se la queda Sumar per davant del PP a molt poca diferència. La CUP passa de quarta força a setena.