Els candidats de Junts presenten els reptes i oportunitats del territori en una conferència a Amposta

Cruset: “Les Terres de l’Ebre mereixen més. El 23-J hem de plantar-nos amb força davant d’un estat que va a la contra”

El cap de llista de Junts al Congrés per la demarcació amb tots els candidats de les Terres de l'Ebre
El cap de llista de Junts al Congrés per la demarcació amb tots els candidats de les Terres de l'Ebre | Cedida
Aguaita.cat
06 de juliol del 2023
Actualitzat a la 1:55h
El cap de llista de Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats per al Camp de Tarragona, les Terresdel’Ebre i el Baix Penedès, JosepMariaCruset, ha  apel·lat els ebrencs i ebrenques “a sumar i a concentrar esforços el 23 de juliol per plantar-nos davant d’un estat que va a la contra”. “En aquestes eleccions, estes comarques s’hi juguen molt. Les Terres de l’Ebre mereixen més”, ha pronunciat durant una conferència a l’Auditorid’Amposta, davant de més de 200 persones, per analitzar els reptes i les oportunitats del sud de Catalunya.

A parer seu, “hem de dir prou i, sobretot, hem de fer-nos respectar. Hem de ser forts per defensar-nos. Des de Junts ho farem amb tota l’ambició i tota la determinació perquè l’Estat espanyol frena els actius de les nostres 10 comarques”. En este sentit, ha subratllat que el sud de Catalunya té enormes potencialitats: “El nostre territori és geogràficament privilegiat, demogràficament equilibrat, econòmicament potent i divers, culturalment fort i paisatgísticament únic”. 

Concretament, ha fet referència a l’oportunitat de disposar d’una xarxa viària i ferroviària ben connectada, amb unes infraestructures de primer nivell, com el Port de Tarragona o l’Aeroport de Reus. També ha fet esment a la Universitat Rovira i Virgili, de reconegut prestigi internacional amb 7 campus arreu del sud de Catalunya i 18.000 estudiants, o que el territori representa el 20% de l’activitat turística, amb 21 milions de pernoctacions, i que genera el 60% de l’energia i el 50% de la producció química a Catalunya. Així mateix, ha destacat els 5 reconeixements de la Unesco com a Patrimoni de la Humanitat i les 13 denominacions d’origen de les 23 que hi ha a Catalunya.

“Ho tenim tot a favor per a un horitzó de progrés, de benestar i de llibertat per a tothom amb l’excepció de l’Estat espanyol, que és una pedra a la sabata pel sud de Catalunya i pel conjunt del país, governi qui governi, sigui el PSOE o el PP”, ha afirmat el cap de llista davant la presència d’alcaldes, regidors i diputats de Junts. 
 

Irene Negre número dos al Congrés per les properes eleccions espanyoles del 17 de juliol durant ça conferència de Junts Foto: Cedida


Segons Cruset, l’Estat espanyol “ens escanya fiscalment, amb un dèficit fiscal de 20.200 milions d’euros cada any”, uns recursos que podrien servir per incrementar un 50% el pressupost de la Generalitat de Catalunya, rebaixar impostos que es paguen a Catalunya (Successions i Donacions, Patrimoni, etc.) o reduir els trams autonòmics de l’IRPF o la quota d’autònoms.

En sintonia, Cruset ha apuntat que “l’Estat espanyol ens empobreix econòmicament i frena el nostre desenvolupament”. El candidat ha recordat que el Govern espanyol només va destinar a Catalunya un 9% del pressupost de l’Estat el 2021, malgrat representar el 16% de la població de l’Estat o el 19% del PIB. “A més, només va executar el 35% al nostre país, mentre a Madrid va invertir-hi un 184%”, ha indicat en la seva intervenció.

Tanmateix, ha recriminat que “l’Estat espanyol lamina la nostra identitat”, amb una persecució contra el català i la immersió lingüística i “també ens priva de la nostra llibertat”, amb el rebuig a exercir el dret a l’autodeterminació i amb una repressió contra l’independentisme que no s’atura.