Una posta de sol des del Turó de Calvari de Vilalba dels Arcs tanca el projecte Sota el Mantell dels Estels

L'investigador Jordi Diloli destaca esta recreació ritual vinculada al solstici d'estiu que ja feien al mateix lloc fa més de 2.500 anys

Recreació de l'esdeveniment ritual vinculat a la posta de sol dels solstici d'estiu.
Recreació de l'esdeveniment ritual vinculat a la posta de sol dels solstici d'estiu. | Cedida
Redacció
03 de juliol del 2023
Actualitzat a les 17:14h
L’observació de la posta de sol des del Turó del Calvari de Vilalba dels Arcs va donar per tancat el projecte Sota el Mantell dels Estels, promogut pel Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA) de la Universitat Rovira i Virgili (URV). Esta última activitat del cicle, feta el passat 25 de juny, va consistir en “recrear un esdeveniment ritual, vinculat a la posta de sol del solstici d’estiu, que de ben segur ja efectuaven al mateix lloc fa més de 2.500 anys” explica Jordi Diloli Fons, investigador i coordinador científic del GRESEPIA.

Es tracta d’un esdeveniment que el grup de recerca va poder constatar al jaciment protohistòric de la Vilalba dels Arcs, durant l’excavació efectuada entre 1999 i 2004. “Els estudis arqueoastronòmics ens van permetre contrastar com l’edifici del Turó del Calvari s’havia construït orientat de tal forma que, a partir de l’equinocci de primavera, al març, just abans de la posta de sol, els raig solars començaven a entrar per la porta de l’edifici, apropant-se a un petit altar construït a l’angle esquerre de l’habitació, arribant al punt de màxima declinació durant el solstici d’estiu, moment en que els darrers rajos solars hi incidixen directament”, detalla Diloli. “Durant l’hivern el Sol no entra mai al recinte del jaciment i la paret nord es convertix en un autèntic calendari solar”, afegix l’investigador.

Però este no és l’únic fenomen astronòmic que s’ha descobert. Al jaciment de la Gessera a Caseres, durant els equinoccis de primavera i tardor, la sortida del Sol creua el poblat i il·lumina estratègicament una de les antigues estances. Segons Jordi Diloli ambdós jaciments tenen diversos punts en comú: “Es tracta de construccions pioneres a l’època destinades a usos rituals i de demostració de poder de les aristocràcies guerreres. A més, són espais dissenyats amb una disposició que denota el coneixement dels astres i la seua relació amb els cicles agrícoles”.

Durant el cicle Sota el Mantell dels Estels, que va començar el 23 de febrer, s’han realitzat altres activitats com l’exposició itinerant que porta el mateix títol i que s’ha pogut visitar al Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre de Gandesa, a Caseres i a Vilalba i que explica la singularitat dels dos jaciments a partir d’infografies de la reconstrucció d’ambos espais, així com dibuixos i fotografies aèries. També s’hi ha dut a terme la xerrada El mantell celeste a la Terra Alta vist pels ibers d’Urbano Lorenzo, catedràtic de Metodologia de les Ciències del Comportament del Departament de Psicologia de la URV, i la de l’astròleg Josep Guasch, Astrologia Humanista: un camí cap a la consciència plena; així com una activitat familiar titulada Fem mitologia! Les aventures de Perseu i visites guiades als dos jaciments, amb tastos de vins i de cervesa elaborats com fa més de 2000 anys.

Un programa d’activitats que ha tingut com a objectiu socialitzar la recerca i divulgar el coneixement sobre estos jaciments i la vida de l’època i que es calcula que han pogut gaudir més de 300 persones. El projecte és una proposta del Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia de la URV que ha estat subvencionat per la Fundación Española para la Ciencia y Tecnología (FECYT) i que ha comptat amb la col·laboració del Consell Comarcal de la Terra Alta i els ajuntaments de Gandesa, Caseres i Vilalba dels Arcs.