Els Regants de l'Esquerra demanen més aigua al juliol o les complicacions seran greus al cultiu de l'arròs

La falta d'aigua dolça al canal dificulta el pla previst de bombament dels desguassos i hi ha problemes de salinitat

Imatge de l'arrencada de la campanya de reg, a l'abril.
Imatge de l'arrencada de la campanya de reg, a l'abril. | ACN (Anna Ferràs)
Redacció
26 de juny del 2023
Actualitzat a les 17:17h
La Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre demana a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) que incremente les dotacions d'aigua durant el mes de juliol, "el període més crític" per al creixement de la planta de l'arròs. Els Regants de l'Esquerra estan repartint de forma lineal la concessió d'aigua, que enguany és la meitat per les restriccions de la sequera. Durant la sembra "s'han complert els objectius", però comencen a tenir problemes amb la salinitat perquè la falta d'aportacions d'aigua dolça del canal no permet complir amb el pla de bombament dels desguassos que s'havia previst. "El bombeig és més limitat del que calculàvem", ha apuntat Javier Casanova, president de la Comunitat de l'Esquerra.

A l'hemidelta esquerre, la sembra de l'arròs també es dona per acabada amb els objectius complerts, en un any molt complex en el qual han de treballar amb la meitat de la concessió d'aigua de reg. "Entre bombejos i tot el que hem pogut fer, hem pogut donar el servei amb l'esforç dels comuners i de la comunitat, però així i tot, es presenta molt complicat", reconeix Casanova.

El president dels Regants de l'Esquerra alerta que amb l'augment de les temperatures i l'increment del consum d'aigua de boca – una part de la concessió va per al Consorci d'Aigües de Tarragona –han treballat durant el mes de juny amb un 30% o 40% de l'aigua de la dotació, amb 7 o 8 metres cúbics. "Això per mantenir una plana deltaica inundada amb els nivells de salinitat que té el sòl és quasi impossible", ha insistit Casanova. Si es mantenen les restriccions actuals, preveuen una situació "complicadíssima" i "afectacions greus".

Hi hagut també dificultats per complir el pla de bombament dels desguassos que havíem previst per compensar la falta d'aigua als camps, una estratègia que s'ha prioritzat tot i posar en risc la feina de contenció que s'ha fet l'última dècada contra la plaga del caragol maçana. "Si confiàvem a bombar tres metres cúbics, realment només en tenim un i mig perquè no hi ha punts d'aigua dolça com per bombejar-ne més", ha reconegut. "Si la gent no llança aigua dels arrossars, no arriba aigua", ha explicat.

Petició a la CHE

En la planificació mensual que estan a punt de fer arribar a la CHE demanen un increment de la concessió durant el mes juliol, "encara que siga una mica". Les pluges que hi ha hagut els fan ser optimistes perquè la Confederació els ho autoritze. "És un moment molt crític de l'arròs, hem de poder acabar la feina que hem començat i amb esta dotació d'aigua és inviable", ha assegurat.

La CHE, de moment, ha donat garanties de mantenir la concessió durant l'agost i des de l'Esquerra insistixen que es podria salvar el cultiu amb la restricció del 50% al final del cicle, però no al juliol quan la planta fa el seu màxim consum d'aigua. "Amb esta dotació és impossible donar resposta a les necessitats de tota la planta", ha dit el president de la Comunitat. Des dels Regants de l'Esquerra demanen que no recaiga "tot l'esforç" en el cultiu de l'arròs perquè tindrà un gran impacte socioeconòmic sobre la ciutadania al delta de l'Ebre.