Jordi Jordan és el primer alcalde progressista de Tortosa de les últimes dos dècades

El govern "del canvi" es fa efectiu entre una batalla d'aplaudiments i crits a la sala de plens i al pati del consistori

Jordan ha rebut 11 dels 21 vots dels regidors del nou plenari.
Jordan ha rebut 11 dels 21 vots dels regidors del nou plenari. | Cedida
Aguaita.cat
17 de juny del 2023
Actualitzat el 25 de març del 2024 a les 14:26h

JordiJordan, de Movem-PSC, és el noualcaldedeTortosa, el primerbatlleprogressista de la capitalebrencadesprésde16anys de governs de l'espaiconvergent. Jordan ha rebut 11 dels 21 vots dels regidors del nou plenari que aquest dissabte han pres possessió del càrrec a l'Ajuntament. El nou batlle encapçala el nou "govern del canvi", que conformaran Movem-PSC i ERC, i que tindrà el suport de la CUP des de l'oposició. "Aspirem a ser un govern obert i cohesionat, sense espai per a personalismes", ha defensat l'alcalde. MeritxellRoigé ha acomiadat de la seua "primera etapa com a alcaldessa" i ha donat el relleu advertint que Junts per Tortosa farà "de la forma més diligent possible, el control i la fiscalització del nou govern".

El plenari de constitució del nou Ajuntament de Tortosa i l'elecció de l'alcalde s'ha viscut entre una batalla d'aplaudiments i crits des del moment en què s'han començat a jurar els càrrecs. Les ovacions les han començat els simpatitzants i familiars de Junts per Tortosa quan la fins ara alcaldessa i guanyadora de les eleccions, Meritxell Roigé, ha agafat l'acta de regidora.

A partir d'este moment, les aclamacions per a uns i altres no s'han aturat. Fins i tot arribaven i es feien sentir des de la sala de plens, els aplaudiments del públic, molt nombrós, que seguia el plenari a través d'una pantalla gegant habilitada al pati central de l'edifici consistorial. Durant els parlaments dels portaveus dels grups municipals, a la sala de plenari ha calgut cridar el públic a l'ordre en diverses ocasions.
 

Els 21 regidors del nou consistori, amb l'alcalde Jordi Jordan al capdavant. Foto: ACN (Anna Ferràs)


Jordan, alcalde

No hi ha hagut sorpreses, i com s'havia anunciat dimecres, els set regidors de la coalició preelectoral Movem-PSC han votat el seu candidat, Jordi Jordan, i també ho han fet els tres regidors d'ERC, amb qui governaran, i el regidor de la CUP, que els donarà suport des de l'oposició. "És on creiem que serem més útils", ha assegurat el cupaire Sergi Arnau.

L'anhelat "govern de canvi" que Jordan havia intentat configurar els dos darrers mandats amb ERC i el PSC s'ha fet efectiu este dissabte. Amb els onze vots, el líder dels progressistes ha estat proclamat alcalde de Tortosa i ha rebut la vara que ho representa, emocionat. En el seu primer parlament, el batlle de Tortosa ha destacat que liderarà una "nova etapa política", després de setze anys a la ciutat liderats per Junts i l'antiga CiU, "amb la voluntat ferma de governar per a tothom amb ètica, moral, humilitat i respecte". Jordan ha reconegut que havia pensat en este moment moltes vegades.

L'alcalde de Tortosa ha augurat que l'entesa que "ha demostrat" la coalició Movem-PSC durant la campanya "s'allargarà tot el mandat" i s'estendrà a ERC i la CUP, amb qui han de governar. "Serà un govern cohesionat, per servir la ciutadania i bastir una Tortosa més progressista i més social i més solidària. Que ningú espere batalles internes, no hi ha espais per a personalismes, individualismes i egos", ha assegurat Jordi Jordan. El nou batlle de la capital ebrenca ha afegit que no els trobaran en el fang i la batalla dialèctica" perquè "és el moment de la generositat, del diàleg, de la humilitat, del treball i de l'esforç col·lectiu".
 

Jordi Jordan, amb la vara d'alcalde de Tortosa a les mans, al costats dels regidors de la mesa d'edat del plenari Foto: Anna Ferràs

 


Comptador a zero

El regidor de la CUP, Sergi Arnau, ha tornat a explicar els eixos programàtics que exigiran al nou govern municipal de Tortosa per oferir "estabilitat", però ha apuntat que seran "generosos" i "donaran un marge de confiança suficient" en l'aterratge del nou equip perquè "és una gran oportunitat de canvi a la ciutat. Arnau ha agraït el suport electoral rebut, "sobretot de les 14 persones que no es van quedar a casa" i que els han permès mantenir la representació municipal - en detriment de la majoria absoluta que hauria aconseguit Junts per Tortosa -.

La portaveu d'ERC, Mar Lleixà, ha tingut paraules d'agraïment per qui havia estat líder de la formació a Tortosa i regidor, Xavier Faura, a qui pren el relleu al capdavant del grup municipal, "una responsabilitat que l'honora" i que assumix "amb la màxima diligència". Lleixà, que serà alcaldessa al final del mandat, ha assegurat que en aquests quatre anys faran "un gir en transparència, participació i proximitat" a Tortosa. "El govern de la nostra ciutat serà el que estarà al costat de tota la gent, que escoltarà les necessitats que tingui i les idees que aportin", ha defensat.

Oposició fiscalitzadora

Meritxell Roigé, alcaldessa de Tortosa els últims cinc anys, ha tancat "esta primera etapa" liderant l'Ajuntament reconeixent que passa a cap de l'oposició "contra la seua voluntat" després que haja fregat la majoria absoluta. Roigé ha reivindicat tota la feina feta, el sanejament dels comptes i la reducció de la pressió fiscal i ha recordat els projectes que Junts deixa en marxa i amb el finançament necessari, unes actuacions que ha demanat que el nou govern municipal de Movem-PSC i ERC no "paralitzen". "Ara tenen la responsabilitat de governar la ciutat i els desitjo els més encerts possibles pel bé de la ciutat i vetllarem perquè així siga", ha assegurat.