1 de 10

Tot el que has de saber abans d'anar a votar este 28-M

La importància de quedar primer per ser alcalde, el cost de treure un regidor o el paper dels consells comarcals i les diputacions són algunes de les claus d'estes eleccions

Una persona votant a les eleccions municipals del 2019. | Juanma Peláez
per Lluís Girona, Barcelona | 28 de maig de 2023 a les 09:53 |

Els ciutadans dels 947 municipis de Catalunya estan citats este diumenge a les urnes per triar el seu alcalde o alcaldessa per als pròxims quatre anys. Però no tothom té clar que es decidix este 28-M. Primer de tot, saps la diferència entre un vot en blanc i un de nul? I el paper dels consells comarcals i les diputacions, que indirectament també es trien en estes eleccions municipals? Quant costa treure un regidor i perquè és important ser primer per ser alcalde? Et responem estes i altres preguntes perquè quede clar tot el que cal saber abans d'anar a votar.
 

Quins documents cal portar per anar a votar?

Milers de catalans s'aproparan a les urnes per emetre el seu vot este diumenge. Però compte: és important que no hages de fer mitja volta perquè t'has dixat la documentació necessària per poder emetre el teu vot. La papereta i el sobre podràs agafar-los al col·legi electoral si te'l dixes a casa, però sense els documents pertinents, hauràs de tornar a casa amb el vot a la mà. 

La diferència entre un vot en blanc i un de nul

La principal diferència entre un vot en blanc i un de nul, és que el primer és vàlid i suma en el recompte d'unes eleccions, mentre que el segon és invàlid i s'exclou de la participació en els comicis. Es considera vot en blanc quan el sobre no conté cap papereta, o bé quan s'ha votat per una candidatura que ha estat legalment retirada. Per contra, serà un vot nul qualsevol sobre que estiga alterat, o bé que continga una papereta sense marcar, o a la inversa, que es diposite una papereta sense sobre. 

Quedar en primera posició, la clau per ser alcalde

El debat durant la nit del 28 de maig i els dies posteriors serà qui suma i qui no per aspirar a formar un govern municipal: uns seran batlles de la seua ciutat o poble per majoria absoluta, i d'altres ho seran perquè han estat els més votats i la resta no s'han posat d'acord. Per això, a diferència d'altres eleccions, és de vital importància quedar en primera posició.


 

El mur del 5% o el cost de treure un regidor

La nit del pròxim 28 de maig, amb motiu de les eleccions municipals, molts candidats hauran de treure la calculadora. Alguns hauran de fer sumes per veure si arriben a convertir-se en alcaldes i d'altres, més humils, es plantejaran com a objectiu el sol fet d'entrar al consistori. Qui marca el topall? És el famós mur del 5%, que històricament ha dixat fora moltes candidatures. 

Canvi del nombre de regidors en alguns municipis

En un total de quaranta consistoris, hi haurà més o menys representants que als comicis d'ara fa quatre anys. El motiu? Guanys i pèrdues de població des del 2019. I és que la llei establix el nombre de regidors amb els quals compta cada municipi establint uns llindars de població. Si algun municipi supera o cau d'algun d'estos nivells d'habitants, com a conseqüència, també guanya regidors -com passarà en les pròximes eleccions a 34 indrets del país- o bé en perd -la realitat a sis poblacions catalanes des del 28 de maig-.


 

I si hi ha un empat a vots per l'alcaldia?

Un cop els ciutadans voten, arribarà l'hora de fer sumes i veure si els pactes establixen un nou alcalde, o si bé no hi ha alternativa i govern la llista més votada. Però a tot això, especialment en pobles petits on participen pocs habitants i es presenten poques candidatures, hi pot haver un tercer escenari: què passa si dos candidats a l'alcaldia empaten a vots?


 

El paper de les diputacions i dels consells comarcals

Les eleccions municipals són més que la batalla pels ajuntaments. Dels vots dels milions de catalans que trien els seus alcaldes i alcaldesses, també es tria l'estructura de dos entitats supramunicipals: les diputacions -n'hi ha quatre, una per cada demarcació- i els consells comarcals -n'hi ha un per comarca, excepte al Barcelonès i a la Vall d'Aran-. 

N'hi ha que ja tenen alcalde

Els diferents butlletins provincials publiquen les llistes electorals dels 947 municipis de Catalunya per a les eleccions. L'anunci dixa, cada quatre anys, també un fet anecdòtic: aquells pobles que ja tenen alcalde decidit abans de votar perquè només s'hi ha presentat una sola llista. Això sol passar en territoris petits en què els habitants es posen d'acord per no competir. Repassem a continuació la llista d'estos llocs.

 

Participació