Alginet : «Abaixarem impostos, no pot ser que siguem els que paguem més de la demarcació de Tarragona»

El candidat republicà de Deltebre defensa la necessitat d'un govern del mateix color que el de la Generalitat i avalua el mandat que acaba

Joan Alginet, en una imatge recent.
Joan Alginet, en una imatge recent. | S.B.
23 de maig del 2023
Actualitzat a les 17:54h
El republicà Joan Alginet és un dels tres únics candidats que es presenten a les eleccions municipals este 28-M. Durant l'actual mandat ha estat portaveu del grup municipal i repetix al front d'Esquerra (el 2019 es va presentar en coalició amb Més Deltebre) defensant la seua experiència institucional i capacitat de gestió pública al font de diversos organismes municipals en els últims anys. També la té el seu màxim opositor i actual alcalde. A Deltebre els comicis arriben molt polaritzats.

Quina valoració en fa del govern de Deltebre del darrer mandat?


Ha estat una legislatura difícil, amb el temporal Glòria i una pandèmia pel mig. ERC, com a principal grup de l’oposició, ha allargat la mà en moments difícils. Hem presentat prop de 80 mocions, això no ho havia fet mai cap grup. Hem votat a favor de pressupostos municipals quan no era ni necessari. Una generositat que no ha estat corresposta per un govern que creu que Deltebre és de la seua propietat. Enlairem Deltebre ha prioritzat la imatge i la propaganda a les persones. Ja fa temps que venen un municipi idíl·lic quan en realitat Deltebre té problemes estructurals que no s’afronten. Quin futur li espera a la nostra joventut? Quants llocs de treball s’han generat en estos quatre anys? Quins impostos han baixat? Tot això no els ha importat, han preferit hipotecar el municipi fent un préstec de prop de 5 milions d’euros per asfaltar el 80% dels carrers. Una despesa que tal com tenim el clavegueram i l’aigua potable no servirà de res. El que em preocupa és que gent de bona fe ha comprat este municipi irreal, i els hem de fer veure que com a publicistes son perfectes, com a gestors no tant.

Quina ha de ser la principal prioritat de Deltebre en el pròxim mandat?

Abordar els temes que ens resten competitivitat i que Enlairem Deltebre no ha assumit. En primer lloc abaixar els impostos, no pot ser que siguem els que paguem més dels municipis de la demarcació de Tarragona. Després, generar ocupació de qualitat, ara que les Terres de l’Ebre estan en una eclosió industrial sense precedents. I, en tercer lloc, posar les persones al centre. Això vol dir governar per als joves, els infants i la gent gran. 

Amb quins eixos principals es presenta per governar?

Tenim un programa de govern que surt de la gent, de les entitats i de les empreses. Més de 200 accions a partir de 5 eixos. El primer aborda els reptes de la infància, la joventut i la gent gran, els grans col·lectius oblidats del govern d’Enlairem. En segon lloc, plantegem accions de benestar, esports i educació per a les persones, que haurien hagut d'estar al centre de l’obra de govern i no ho han estat. El tercer eix planteja propostes per a les entitats, la participació ciutadana i com preservar el patrimoni. El quart pilar programàtic són els ajuts, els impostos i les accions d’impuls econòmic. I finalment, el cinquè eix parla de la transformació verda. Sobre estos cinc eixos pivotarà la nostra acció de govern. Conjuguem ambició i realisme i el que és més important, conscients que la gent del nostre poble paga molt i ha de tenir millors serveis. Venim a servir, ho tenim molt clar.

Com definix la seua candidatura?

La nostra candidatura és la que més s’assembla a Deltebre. Era el meu objectiu. Som l’equip que millor pot representar a les persones que viuen i treballen a Deltebre. No només per capacitat i formació, sinó qu,e des de la humanitat, el respecte i el compromís les 45 persones que m’acompanyen a l'equip són tot un exemple. La llista cívica que m’acompanya representa els anys de lluita per la nostra independència de Tortosa. Representa totes les sensibilitats, que ens fan forts, que ens fan diferents. I sobretot, i per a mi molt rellevant: No van a canvi de cap compensació econòmica. No venen per tornar cap favor. Aquí es veu la categoria personal i política de totes elles i ells.

Quan Lluís Soler en una entrevista a Aguaita.cat acusa ERC Deltebre de tenir una visió catastrofista sobre el futur de Deltebre, què pensa?

El candidat d’Enlairem Deltebre no accepta la crítica. Hauria de repassar el seu passat polític a l’ajuntament i veure què feia ell quan era cap de l’oposició i què ha continuat fent com a alcalde. La nostra crítica es fonamenta en dades objectives, si algú creu que ens sentim còmodes amb este paper s’equivoca i no ens coneix. És catastrofista dir que paguem l’IBI urbà i rústic més alt dels municipis del Delta? És catastrofista dir que tenim l’atur més alt? Que hem perdut 500 habitants des de l’any 2013? Que no s’ha comptat amb els joves per res? Que hem perdut equipaments de referència com el Centre Cívic? Que no tinguen la pell tan fina i que s’arremanguen de veritat, que el mantra dels governs anteriors ja no els servix.

Es presenten només tres candidatures. A què creu que és deu este fet?

No havia passat mai des de les primeres eleccions municipals l’any 1979. És una mala senyal. A Deltebre la gent té por d’opinar. Enlairem Deltebre s’ha encarregat de controlar les xarxes socials amb gent que està al seu servei i que quan hi ha un comentari crític el linxen. Que l’any 2023 la gent tinga por d’opinar és molt trist. La gent ha de saber que el vot és secret i que la crítica, sempre que siga constructiva, ajuda a construir Deltebre.

Quines sensacions reben de la ciutadania de cara a les eleccions?

La gent ens està dient que anem molt bé, que la nostra candidatura és molt potent i que tenim opcions reals de guanyar les eleccions i ser la gran sorpresa de la nit del 28M. Som la força útil, i la gent ho veu. Volen un govern a Deltebre del mateix color que el de la Generalitat de Catalunya. Enlairem Deltebre és un projecte localista que no té futur més enllà de Deltebre. I estem cansats de que sempre que Convergència ha governat Deltebre ha hipotecat l’ajuntament per falta d’ajudes de fora.

Que suposaria per Deltebre que guanye ERC les eleccions?. Quin gir li agradaria que agafés el municipi respecte els darrers anys.

Deltebre mereix formar part del canvi que a les Terres de l’Ebre està impulsant ERC. I, per tant vull que Deltebre participe d’esta transformació. En la nova etapa de la Reserva de la Biosfera per exemple, no veig determinació en ser-hi i jugar un paper actiu. En els fons nuclears que s’estan dibuixant, no he sentit cap proposta ni idea d’Enlairem Deltebre. Fa la sensació que estem aïllats, que pretenem ser capital del Delta d’esquena a les Terres de l’Ebre. Deltebre ha de jugar el seu paper com a quarta població ebrenca, amb generositat i determinació, però amb ganes de ser-hi. Necessitem també encarar el nostre futur. Complirem aviat 50 anys d’autonomia. I seguim de la mateixa manera que l’any 1977 en molts aspectes. És evident que s’han d’assumir responsabilitats i riscos, però si ho van fer els primers ajuntaments democràtics amb menys mitjans millor ho podem fer nosaltres. Jo estic disposat a sacrificar-me i assumir el desgast que això comporte. Cal més valentia i menys postureig.

Pensa que Deltebre està dixant passar oportunitats en algun sector com l'industrial? Es veu capaç de girar esta dinàmica?

Tenim el mateix sòl industrial que fa vuit anys. Amb un polígon únic al món que només té una entrada. Com hem de ser capaços de generar activitat industrial si no disposem de l’instrument clau, que és un polígon del segle XXI? Sense indústria no som competitius ni generem ocupació de qualitat. I ara és el millor moment. Tinc la percepció que no hi ha rumb ni projecte. Deltebre més enllà dels Next Generation, que són puntuals i circumstancials no té cap estratègia per atreure cap inversió industrial. Amb el conseller Roger Torrent ens vam instar a veure’ns aviat i planificar el nostre horitzó industrial i veure com la Generalitat de Catalunya ens pot ajudar. Jo em comprometo a portar una indústria a Deltebre que genere valor afegit, que siga respectuosa amb l’entorn i que genere ocupació a joves, dones i persones amb discapacitat.

En l’àmbit social i de salut, quina és la proposta que té per al proper mandat?

Tenim una fixació amb els col·lectius més vulnerables. La nostra gent gran mereix tot el nostre impuls. Crearem un transport adaptat per portar-los al CAP o a qualsevol equipament municipal. Tenim un municipi cada cop més envellit, per tant les accions pensades per les nostres persones grans han de ser prioritàries. El mateix passa amb els infants i els joves. O amb la ciutadania d’origen divers. Combatrem les ajudes socials que pretenen comprar vots. Calen polítiques socials efectives i ajuts que siguen justos. Presumixen de l’eurodelta quan saben que n’han fet un mal ús interessat i amb el seu consentiment. Però, en canvi, no han habilitat cap pis d’urgència social. Un govern de dretes que fa polítiques de dretes, i ho pretenen maquillar.

Amb un Delta cada vegada més fràgil, amb quines propostes es pot ajudar des de el municipalisme?

En primer lloc fent confiança al govern de la Generalitat de Catalunya que lidera i impulsa l’Estratègia Delta per primera vegada a la història. És curiós que destacats dirigents d’Enlairem Deltebre demanessen a les eleccions al Parlament de Catalunya el vot nul i ara vulguen ser regidors. De fet, no soporten que el govern d’ERC de la Generalitat haja dixat en evidència els governs de CIU que mai van apostar pel Delta, més enllà de donar suport al PHN de José Maria Aznar. El nostre programa aborda des de l’urbanisme, els espais verds, l’habitatge, la mobilitat i els residus, un autèntic compromís amb la sostenibilitat. De què ens serveix tenir una agenda d’acció climàtica i després tallar arbres? Només l’Esquerra té un compromís real amb l’entorn. Ho estem demostrant a la Generalitat.

Quan diu que cal menys toxo i més polítiques centrades en les persones a què es refereix? Com aplicaran està politica social en fets concrets i serveis?

Enlairem Deltebre ha fet màrqueting de les necessitats socials. Que pregunten als comerços i activitats econòmiques si estan contents de les ajudes que van rebre en plena pandèmia. Donen ajudes per pagar l’IBI, per pagar les escombraries o altres impostos i es neguen a analitzar la pressió fiscal que tenim. Generar ocupació és impulsar polítiques socials. Empoderar els joves, també. Tenim una ciutadania cada cop més pobra, que fracciona els seus impostos perquè no els pot pagar. Que damunt en alguns casos hn de fer front a contribucions especials per urbanitzar els seus carrers. La ciutadania de Deltebre no pot permetre’s el luxe de tenir un ajuntament ric. No som una empresa privada. Som un servei públic que ha de prioritzar l’acció social.

Com a president del CAT li preocupa la situació que viuen els regants?

Soc fill i net de regants. I em considero part del seu neguit i de les seues reivindicacions. El que ha fet la CHE no és presentable. La falta de planificació la podem pagar molt cara, i cal posar en valor el reduït marge de maniobra amb què les comunitats han afrontat el problema i han posat solució. La gestió de les comunitats del Delta és exemplar.

Creu que la CHE ha fet una mala gestió i ho paga la pagesia del territori? Pot ajudar el CAT?

El sector primari sempre és el més castigat. Ho veiem amb els arrossers però també amb la pesca. Des de Madrid, no coneixen la realitat ni volen escoltar al territori. Cal que la CHE surta del seu immobilisme i face les inversions que li toca fer i busque solucionar el problema que té amb el CAT sobre el cànon de derivació. Això voldria dir disposar de més recursos que es podrien revertir al Delta. No és de rebut que amb els recursos que es recapten al camp de Tarragona es facen inversions a Logronyo. 

Li preocupa que cada cop que Catalunya viu una sequera des d'algun sector (en este cas des del col.legi d enginyers de Catalunya) es trega del calaix el projecte de la interconnexió de xarxes? S'ha de canviar esta visió de productor de recursos que Catalunya té del territori i del riu Ebre en concret.? Com ho defensarà si és alcalde?

Ho faré amb tota contundència, que ningú tinga cap dubte. Jo abans que d’ERC soc del Delta. Quan sento al president de la Generalitat Pere Aragonés rebutjar la interconnexió de xarxes sento orgull. ERC té clar el reequilibri territorial i l’aplica des de les institucions. Hem passat de ser el cul del sac a ser el rebost de Catalunya. I així ha de seguir sent. 

Com veu Deltebre el 2027? Què milloraria i quins són els actius a potenciar del municipi?

El veig conscient del seu present i treballant pel seu futur. El veig tornant al consens territorial en temes de territori que son clau. I sobretot compromès amb la seua gent, amb les seues entitats, amb les empreses i el comerç de proximitat. I el potencial que tenim ha de deixar de formar part del nostre imaginari col·lectiu per passar a ser el full de ruta governamental amb l’impuls de la Finca de Bombita i Riumar com a grans eixos d’actuació. Tenim riu, mar, gastronomia, paisatge...és cert. Ho sabem. Però tenim encara quelcom més valuós: la seua gent. I en este actiu, ningú ens guanya.